Blog > Komentarze do wpisu
Gulasz z łopatki
Gulasz
Tradycyjny gulasz to gulasz węgierski. Gotowany na bazie mięsa wołowego, cebuli i papryki w proszku. Świeża papryka, pomidory i czosnek są częstymi dodatkami do przepisu podstawowego. Nosi osławioną nazwę Pörkölt.
Ale w ramach modyfikacji przepisu można wołowinę zastąpić cielęciną, kurczakiem lub wieprzowiną. I ja właśnie tego dokonałam. Jak sam tytuł głosi, użyłam wyśmienitej w smaku i bardzo wdzięcznej w obróbce-łopatki. Zrezygnowałam również z dodawania papryki, gdyż tą "węgierską" wersję przygotowuję na wyjatkowe okazje. A na dziś typowy, szybki, polski gulasz z mięsno-cebulowym sosem. Pycha!

Gulasz
Przepis :

1 kg mięsa z łopatki wieprzowej
cebula x2
przyprawa do gulaszu
liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu
(marchew x2)
Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące, obsmażamy na patelni na dość dużym ogniu.
Przekładamy do garnka, dodajemy niezbyt drobno pokrojoną cebulę
(im więcej cebuli, tym sos będzie gęściejszy).
Podlewamy szklanką rosołku warzywnego.
(dodajemy pokrojoną w kostkę marchew).
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz przyprawę.
Dusimy ok. 1 godzin.
Podajemy z kaszą gryczaną lub na inny ulubiony sposób.

Gulasz
Podany z kaszą gryczaną jest w szczególności godny polecenia. Kasza zawiera dużo cennego białka, witaminy: B1 i PP oraz jest bogata w związki mineralne, tj. żelazo, wapń, fosfor, potas i miedź.
niedziela, 22 lutego 2009, evelvas

Liczniki na stonę