Blog > Komentarze do wpisu
Bułeczki śniadaniowe

Bułeczki

 

Był chleb, są bułki...  Prawdziwe domostwo :))

Pomijając wspaniały zapach, znowu unoszący się w kuchni, zachwyciło mnie to, że bułeczki są tak cudnie chrupiące. Nie wiem, czy to kwestia składników, czy po prostu tak mi sie szczęśliwie upiekły, ale jestem zachwycona. To takie prawdziwe, dawne bułki, nie mające nic wspólnego z dzisiejszymi, "sklepowymi" kajzerkami. Z masełkiem smakują wprost obłędnie!

Na przepis natrafiłam na blogu "Moje wypieki" :))


Przepis (ok. 12 sztuk) :


1 i 1/4 szklanki letniego mleka

7 g suchych drożdży

1 łyżka cukru

1 jajko

2 łyżki roztopionego masła

3/4 łyżeczki soli

3 i 3/4 szklanki mąki pszennej

roztopione masło (ok. 2 łyżek) do posmarowania


Mleko lekko podgrzać, jajko roztrzepać.

Drożdże suche wymoieszać z mąką.

Masło roztopić.

Wszystkie składniki wyrabiać razem w naczynie przez ok. 5 minut.

Przykryć ściereczką i zostawić w cieple do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić.

Formować bułeczki, układać na blaszcze wyłożonej papierem lub obsypanej mąką.

Przykryć i odstawić na 30 minut.

Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem.

Piec w temp. 190 st. C przez 15-20 minut.

 

 

Bułeczki

Bułeczki

 

Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo. Na samym początku wyręczył mnie mój pospolity robot, który tylko połączył składniki w jedną całość. Następnie zabrałam się do zagniatania ciasta i jako, że jest to ciasto drożdżowe, poszło bardzo sprawnie (nie cierpię zagniatania ciasta kruchego, brr...).

 

Bułeczki

 

Bułeczki

linia3

 

Oto mój Chleb, od którego wszystko się zaczęło... :))

 

Chleb

 

*Autor animacji*

niedziela, 17 stycznia 2010, evelvas

Polecane wpisy

Komentarze
izaa_a
2010/01/17 15:31:45
....śliczne są Twoje bułeczki
-
2013/06/10 17:23:30
Bułeczki wyglądają fantastycznie. Kradnę Ci przepis i oczywiście do sztbkiego zrobienia :)
Liczniki na stonę