Kategorie: Wszystkie | Desery i ciasta | Kolacje | Obiady-inne | Obiady-zupy | Śniadania
RSS
sobota, 31 stycznia 2009
Torcik z kaszy manny
Torcik z kaszy manny
Skoro mówiłam i pisałam, że przepis super, to tak jest! Droga Andziu-35, tak, tak, to Twój łaciaty torcik z kaszy manny :)) Tylko, że moje "łatki" zamieniły sie w paski, a-dość trudno dostępną-niebieską galaretkę, siłą rzeczy musiałam zamienić na czerwoną, wcale niekoniecznie komponująca sie z bananem... Jednak chęć zrobienia tego, tak super zapowiadajacego się deseru, zwyciężyła i oto on!

torcik z kaszy manny
Przepis:

ok. 1 litra mleka
8 łyżek kaszy manny
1 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
1 kostka masła
2 łyżki kakao
biszkopty
2 galaretki
(owoce)
Kaszę gotujemy (ja według przepisu na opakowaniu).
Jak podkreśla Andzia-musi być bardzo gęsta ;)
Studzimy.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodajemy po łyżce zimnej kaszy.
Cały czas miksujemy.
Masę dzielimy na dwie części.
Do jednej dodajemy kakao.
Spód tortownicy wykładamy biszkoptami.
Pokrywamy je, w dowoly sposób, uzyskanymi masami.
Można na wierzch wyłożyć owoce.
Zalewamy galaretkami.
Wstawiamy do lodówki.

Torcik z kaszy manny

Tak jak widać i tak jak często się to zdarza, przepis został trochę zmodyfikowany.Jednak sedno sprawy, czyli połączenie biszkoptów, puszystej masy z kaszki manny oraz galaretek, pozostało.
Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i, jak dla mnie, dość oryginalne w smaku-to jego dwie zalety. Trzecia? Skojarzenie z babcinym grysikiem... Ale on był o nieboooo pyszniejszy... Idealnie gładka, kremowa kaszka polana sokiem z truskawek, podana w ten osobliwy sposób...

Torcik super, polecam!
sobota, 24 stycznia 2009
Muffinki czekoladowe z wisienką i Muffinki orzechowe
muffinki

 

"Muffinkowa Sobota" trwa! I oto co się u mnie z tej okazji wykluło ;))

Czekoladowe Muffinki z wisienką:

muffinki
Przepis podstawowy ( na 12 babeczek ) :
a.
1 szklanka i 2 łyżki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
b.
1 jajko
1/2 szklanki mleka
5 łyżek stopionego masła
W tej wersji do składników suchych a. dodajemy łyżeczkę kakao.
W jednej miseczce łączymy składniki suche, w drugiej mokre.
Następnie mokre wlewamy do suchych i krótko mieszamy.
Masą wypełniamy foremki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
Pieczemy 15-20 minut.

Muffinki orzechowe:
muffinki
Przepis podstawowy.
W tej wersji do składników suchych a. dodajemy bardzo drobno posiekane,
a najlepiej zmielone-orzechy.
muffinki


"Muffinkowa Sobota" nie jest jednak dla wielu z Nas premierą w temacie tych wdzięcznych babeczek. Ja na przykład zaczynałam od Muffinek Waniliowych :))


Na koniec tego wpisu pozdrawiam wszystkich uczestników zabawy i wklejam śliczny bannerek:

Muffinki
niedziela, 18 stycznia 2009
Sernik na zimno "Biała Dama"
Sernik na zimno
I tak oto w Smaku Domu wreszcie pojawił się serniczek na zimno. "Wreszcie", bo to jedna z najsmaczniejszych rzeczy pod słońcem i z całą pewnością wielu z Was się ze mną zgodzi. Nie dość, że smaczny, to jeszcze prosty i szybki w przygotowaniu. Tylko z tego pośpiechu nie zapomnijcie potrzymać go w lodówce.. ;)

Sernik na zimno
Przepis (tortownica 26cm):

ok. 450g serka homogenizowanego waniliowego
400g śmietany 36%
2 płaskie łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
biszkopty na spód
owoce
galaretka- 1 lub 2 opakowania
Serek ucieramy z cukrem pudrem.
Ubijamy kremówkę.
Łączymy ją z serkiem.
Do powstałej masy wlewamy
rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami i
zalewamy je gotową masą.
Na wierzch układamy owoce.
Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny.
Następnie zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką.

Sernik na zimno
Po kilku godzinach chłodzenia, Biała Dama jest gotowa na przyjęcie gości ;))
czwartek, 15 stycznia 2009
Kapuśniak z wiejską kiełbasą
Zimowy Festiwal Zupy
Na Zimowym Festiwalu Zupy zagościł u mnie kapuśniak z wiejską kiełbasą.

Kapuśniak
I od razu takie skojarzenie nasuwa mi się na myśl: mróz, śnieg, przytulna chata, powrót ze spaceru po górskiej okolicy, grube, wełniane skarpety, miska gorącego kapuśniaku w dłoniach... Aż się robi cieplej na sercu...
Tak, tak, moi Drodzy! To wcale nie jest takie trudne do zrealizowania! Ok, górska okolica to już przywilej tych, którzy tamtejsze tereny zamieszkują. A sprawa śniegu i mrozu-faktycznie trzeba sobie zasłużyć! Obawiam się, że o ile mróz może jeszcze zaszczypać w nos i w uszy np. na północy Naszego kraju, o tyle śnieg należy się już chyba tylko Góralom ;)
Ale przytulną chatę zastąpić może z pewnością domek każdego z Nas; grube skarpety na nogi, ciepły koc, a kapuśniak to już prozaiczna sprawa.Tu problemem może być jedynie znalezienie prawdziwej wiejskiej kiełbasy, ale z powodzeniem może ją zastapić słynna "zwyczajna" :))

Kapuśniak
Przepis:

35 dag kapusty kiszonej
kiełbasa podwędzana (ilość dowolna)
marchew x2
pietruszka x1
seler
ziemniaki
ziele angielskie, lisć laurowy, vegeta
Obrane warzywa kroimy w kostkę, wkładamy do garnka,
zalewamy wodą.
Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz vegetę.
Po ok. 10 minutach wkładamy do wywaru posiekaną i
odciśniętą z soku kiszoną kapustę.
Kiełbaski kroimy na małe kawałki, obsmażamy na patelni.
Do zupy warto też dodać kawałki kiełbasy o długości 5-6 cm.
Wszystko razem gotujemy na małym ogniu
aż wszystkie składniki będą miękkie.

Kapuśniak
Festiwal ZupFestiwal Zup
niedziela, 04 stycznia 2009
Ciasteczka kakaowe
 
Cóż innego można robić w styczniowy wieczór jak nie... piec ciasteczka? Po tym całym szaleństwie piernikowo-gingerbreadowym przyszedł czas na coś małego, słodkiego i bardzo kakaowego. 
 
 
ck1
 
 
 Ciastka są z przepisu Anusiaczka z forum CinCin.
 
Przeglądając moją kolekcję foremek, zdecydowałam się na gwiazdki. Nie jestem niestety w posiadaniu takich pięknych płatków śniegu, a szkoda, bo może zaklęłabym trochę tą naszą zimę...
 
 
 Przepis:
 
12,5 dag masła
 7,5 dag cukru pudru
1 jajko
5 ml olejku migdałowego
20 dag mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
 
Miękkie  masło ucieramy z cukrem pudrem do białości.
Dodajemy jajko i aromat. Ucieramy.
Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao.
2/3 powstałego proszku stopniowo dodajemy do masy tłuszczowej.
Dosypujemy resztę  mąki i zagniatamy.
Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Wałkujemy. Wycinamy ciasteczka.
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem: 8-10 minut w temp. 175 st. C
Po wystudzeniu można nałożyć polewę lub lukier.
 
 
 
ck2
 
 
A jednak, dzisiejsza noc będzie chyba należała do tych zimniejszych! A i śniegu gdzieniegdzie może nie zabraknąć...Trzymajcie sie ciepło!
Liczniki na stonę