Kategorie: Wszystkie | Desery i ciasta | Kolacje | Obiady-inne | Obiady-zupy | Śniadania
RSS
niedziela, 17 stycznia 2010
Bułeczki śniadaniowe

Bułeczki

 

Był chleb, są bułki...  Prawdziwe domostwo :))

Pomijając wspaniały zapach, znowu unoszący się w kuchni, zachwyciło mnie to, że bułeczki są tak cudnie chrupiące. Nie wiem, czy to kwestia składników, czy po prostu tak mi sie szczęśliwie upiekły, ale jestem zachwycona. To takie prawdziwe, dawne bułki, nie mające nic wspólnego z dzisiejszymi, "sklepowymi" kajzerkami. Z masełkiem smakują wprost obłędnie!

Na przepis natrafiłam na blogu "Moje wypieki" :))


Przepis (ok. 12 sztuk) :


1 i 1/4 szklanki letniego mleka

7 g suchych drożdży

1 łyżka cukru

1 jajko

2 łyżki roztopionego masła

3/4 łyżeczki soli

3 i 3/4 szklanki mąki pszennej

roztopione masło (ok. 2 łyżek) do posmarowania


Mleko lekko podgrzać, jajko roztrzepać.

Drożdże suche wymoieszać z mąką.

Masło roztopić.

Wszystkie składniki wyrabiać razem w naczynie przez ok. 5 minut.

Przykryć ściereczką i zostawić w cieple do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić.

Formować bułeczki, układać na blaszcze wyłożonej papierem lub obsypanej mąką.

Przykryć i odstawić na 30 minut.

Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem.

Piec w temp. 190 st. C przez 15-20 minut.

 

 

Bułeczki

Bułeczki

 

Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo. Na samym początku wyręczył mnie mój pospolity robot, który tylko połączył składniki w jedną całość. Następnie zabrałam się do zagniatania ciasta i jako, że jest to ciasto drożdżowe, poszło bardzo sprawnie (nie cierpię zagniatania ciasta kruchego, brr...).

 

Bułeczki

 

Bułeczki

linia3

 

Oto mój Chleb, od którego wszystko się zaczęło... :))

 

Chleb

 

*Autor animacji*

niedziela, 03 stycznia 2010
Tort "Cappuccino"

 

 

Ciasto zwane "Wynalazkiem" :)) Wtajemniczeni wiedzą o co chodzi ;))

Nazwa "Tort Cappuccino" powstała na potrzeby tego bloga... Puszysty, kakaowy, naponczowany biszkopt przełożony lekką masą budyniową i jeszcze lżejszą masą "cappuccino"-pyszne! I bardzo proszę, aby nie zniechęcali się Ci, którzy nie preferują kawowych wyrobów (ja do nich należę). Przynajmniej spróbujcie, zwłaszcza jeśli zostaniecie poczęstowani :)) Tak było w moim przypadku. Ciasto podano na deser po obiedzie prawie świątecznym i okazało się bardzo duża konkurencją dla, również pysznej, rolady biszkoptowej.

 

 

 

Przepis (duża forma) :


Biszkopt i poncz-z następującego przepisu


Masa budyniowa :

1 budyń śmietankowy

2 łyżki cukru (jeśli nie ma go w budyniu)

62,5 g masła

1,5 szkl. mleka


Część mleka gotujemy.

W pozostałym mieszamy proszek budyniowy z dodatkiem cukru.

Wlewamy do gotującego się mleka.

Studzimy.

Masło ucieramy.

Dodajemy do niego zimny budyń.


Masa "cappuccino" :

ok. 60 g sypkiej kawy cappuccino (np. orzechowe)

2 śmietany "śnieżki"

1 łyżka żelatyny

400 ml mleka


Mleko gotujemy.

Rozpuszczamy w nim kawę.

Studzimy. Chłodzimy w lodówce.

Zimne miksujemy ze "śnieżkami" (ok. 15 minut).

Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody.

Studzimy. Dodajemy do masy.

Dokładnie wymieszana masę wykładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugim.

Chłodzimy w lodówce.

 

 

 

 

sobota, 02 stycznia 2010
Sałatka ze śledziem

Sałatka ze śledziem

 

Witam w Nowym Roku 2010 !

Wszystkim Wam życzę tego, co najlepsze...

...Żeby najgorszy dzień w Nowym Roku był taki, jak najlepszy dzień w starym...

Zdrowia, szczęścia i Miłości

 

życzy evelvas

yyy

 

Oto przepis na Sałatkę Śledziową, tym razem autorstwa mojej Siostry :))

 

1 op. śledzi  matiasów Lisner

2 duże ziamniaki

2 duże marchewki

1 cebula

2 jajka

majonez

pieprz


Śledzie osączamy, kroimy w paseczki.

Ziemniaki, marchewkę, jajka gotujemy.

Kroimy w kostkę, również cebulę.

Układamy warstwę śledzia, posypujemy pieprzem.

Następnie warstwa cebuli, ziemniaków, marchwi, jajek.

Przykrywamy warstwą majonezu.

 

Pozdrawiamy! ;))


*Autor animacji*

Liczniki na stonę