Kategorie: Wszystkie | Desery i ciasta | Kolacje | Obiady-inne | Obiady-zupy | Śniadania
RSS
niedziela, 22 lutego 2009
Gulasz z łopatki
Gulasz
Tradycyjny gulasz to gulasz węgierski. Gotowany na bazie mięsa wołowego, cebuli i papryki w proszku. Świeża papryka, pomidory i czosnek są częstymi dodatkami do przepisu podstawowego. Nosi osławioną nazwę Pörkölt.
Ale w ramach modyfikacji przepisu można wołowinę zastąpić cielęciną, kurczakiem lub wieprzowiną. I ja właśnie tego dokonałam. Jak sam tytuł głosi, użyłam wyśmienitej w smaku i bardzo wdzięcznej w obróbce-łopatki. Zrezygnowałam również z dodawania papryki, gdyż tą "węgierską" wersję przygotowuję na wyjatkowe okazje. A na dziś typowy, szybki, polski gulasz z mięsno-cebulowym sosem. Pycha!

Gulasz
Przepis :

1 kg mięsa z łopatki wieprzowej
cebula x2
przyprawa do gulaszu
liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu
(marchew x2)
Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące, obsmażamy na patelni na dość dużym ogniu.
Przekładamy do garnka, dodajemy niezbyt drobno pokrojoną cebulę
(im więcej cebuli, tym sos będzie gęściejszy).
Podlewamy szklanką rosołku warzywnego.
(dodajemy pokrojoną w kostkę marchew).
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz przyprawę.
Dusimy ok. 1 godzin.
Podajemy z kaszą gryczaną lub na inny ulubiony sposób.

Gulasz
Podany z kaszą gryczaną jest w szczególności godny polecenia. Kasza zawiera dużo cennego białka, witaminy: B1 i PP oraz jest bogata w związki mineralne, tj. żelazo, wapń, fosfor, potas i miedź.
sobota, 21 lutego 2009
Murzynek
Murzynek


Najszybsze ciasto, jakie znam :))  A jednocześnie bardzo smaczne. I pierwsze, jakie upiekłam będąc "na swoim"! Nie licząc pieczenia, przygotowanie masy zajmuje mniej czasu niż bieg do cukierni. Paniom, które posłużą się "samodzielnym" mikserem wystarczy doprawdy tylko wrzucić składniki do miski, no i potem przelać ciasto do foremki... Ale cóż to w porównaniu z ubijaniem, ucieraniem, zagniataniem, przekładaniem... A propos przekładania-to oczywiście najprostsza forma tego wypieku (o to chodziło...). Z powodzeniem można podzielić gotowe ciacho na dwie części i przełożyć dżemem bądź kremem. Ja w kolejnym wydaniu zamierzam nasączyć je alkoholem.

Murzynek
Murzynek
Przepis (keksówka):
2 szklanki mąki
1 szklanki cukru
1 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
3 jajka
1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
1 opakowanie cukru waniliowego
Wszystkie składniki łączymy w misce (można nawet nie używać miksera).
Masę przelewamy do keksówki.
Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Murzynek
Murzynek

Jako, że jesteśmy dalekie od używania sklepowych polew do ciast ;)) ,można murzynka uraczyć czekoladką rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Będzie mu na pewno bardzo miło! :))
Działajcie!

Liczniki na stonę