Kategorie: Wszystkie | Desery i ciasta | Kolacje | Obiady-inne | Obiady-zupy | Śniadania
RSS
niedziela, 28 lutego 2010
Ciasto cytrynowe

 

Cytrynowe

 

Zaklinam Wiosnę!!!

Dość już mam zimy! Jeśli jest w pobliżu Ktoś, Komu chlapa i ślizgawica jeszcze się nie znudziły, proszę o powstanie... Sanki, bałwanki-nie mam nic przeciwko, ale nie w marcu! Ups... Póki co, luty jeszcze trwa... ;))

 

Cytrynowe

 

Droga Pani Wiosno, dedykuję Ci moje ciasto cytrynowe, do upieczenia którego zainspirowała mnie moja Mama ;))

Mam nadzieję, że skusisz się na kawałeczek... Jest żółciutkie i puszyste, także warto do nas zajrzeć :) Pogoń jednocześnie tą wstrętną zimę, przez którą nawet normalnych butów na nogi założyć nie można! ;)) I Ci, co mają dziś np. randkę, muszą iść w kaloszach, zamiast w szpilkach :))) Spokojnie, akurat dzisiaj nie jest aż tak tragicznie! :)))

 

Cytrynowe

 

Przepis (tortownica 24cm) :


1 szklanka cukru

2,5 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 kostka masła

6 jajek

1 cytryna (skórka i sok)

1 kieliszek wódki

2 łyżki oleju


Ciepłe masło ucieramy z cukrem.

Dodajemy żółtka, miksujemy.

Dodajemy skórkę otartą z cytryny i sok z niej wyciśnięty.

Do masy dolewamy alkohol, miksujemy.

Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Następnie dolewamy olej.

W osobnym naczyniu ubijamy białka-na sztywno.

Dodajemy do masy i mieszamy łopatką.

Wykładamy ciasto do formy. Pieczemy przez ok. 50 minut w temp. 180 st. C

 

Cytrynowe

Liczniki na stonę