Kategorie: Wszystkie | Desery i ciasta | Kolacje | Obiady-inne | Obiady-zupy | Śniadania
RSS
sobota, 29 listopada 2008
Weekend korzenny 28.11-30.11.2008
 
 

W tym wpisie ja i moje Gingerbread (Hearts), wg przepisu Tatter z forum CinCin ,bierzemy udział w Weekendzie Korzennym 

Nie obyło się oczywiście bez użycia dużej ilości imbiru, gałki muszkatołowej oraz cynamonu, wszak to Weekend Korzenny. Z całą pewnością nie jestem odosobniona w uwielbieniu dla tych aromatów. Kojarzą się z ciepłem domowego ogniska, z dzieciństwem, z kuchnią babci.. Z tych startych "korzeni" połączonych z mąką, tluszczem, cukrem i żółtkami powstało elastyczne ciasto, które uformowane w wałek leżakowało w lodówce 2 godziny.

 

 gb1
 
Po wałkowaniu i wykrawaniu serduszek przyszedł czas na pieczenie:
 
 
gb2
 
gb3
 
Na efekty nie trzeba długo czekać:
 
 
gb4
 
 
Przepis :
 350g mąki
150g miałkiego cukru
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
130g masła 
po 2 łyżeczki imbiru i cynamonu
ja dodałam szczyptę gałki muszkatołowej
2 roztrzepane żółtka
 4 łyżki syropu klonowego lub golden syrup
 
Mąkę przesiewamy z sodą, solą i przyprawami.
Dodajemy posiekane masło.
Następnie dosypujemy cukier, dolewamy syrop i żółtka.
Wyrabiamy ciasto.
Zawijamy w folię i chłodzimy min. 30 minut.
Wałkujemy i wykrajamy kształty.
Pieczemy w 180 st. C przez 10 minut.
 
 
gb5
 
 

Po zjedzeniu porcji tych ciastek dosłownie drapie w gardle. Swój ostry smak i zapach imbir zawdzięcza dużej ilości olejków eterycznych. Jest rośliną leczniczą-dobrze wpływa na żołądek, wzmacnia odporność, łagodzi mdłości, poprawia krążenie, rozgrzewając tym samym nasz organizm. Ponoć kąpiel z plasterkami imbiru daje zniewalające efekty... I wreszcie mój ukochany cynamon! Jest jedną z najstarszych przypraw Cejlonu. Ma cudowny słodko-gorzki aromat. Jest wspaniałym dodatkiem do deserów, zwłaszcza tych z jabłkiem w składzie. Próbowaliście kiedyś kawy z odrobiną cynamonu? Jeśli nie, to spróbujcie, póki Weekend Korzenny trwa! 

 

gb6
 
 
Ten Weekend Korzenny ma dla mnie jeszcze jedną wielką zaletę-jest zwiastunem Świąt Bożego Narodzenia; jest preludium do tych wszystkich wspaniałych potraw i wypieków, jest początkiem miliona lampek choinkowych, jest wstępem do grudniowych wieczorów-najcieplejszych wieczorów roku...
 
gb7

niedziela, 23 listopada 2008
Pierożki

W 2003 roku po raz pierwszy odbył się konkurs kulinarny "Polskie danie dla Europy". I zgadnijcie, która polska potrawa zwyciężyła? Otóż bohaterowie mojego wpisu-pierożki! Jednak najbardziej zaskakujący jest fakt, że ich ojczyzną są Chiny. Pomysł nadzianego farszem ciasta dotarł do nas przez Rosję. Według mnie, najfajniejsza w pierogach jest różnorodność-farsze nie mają końca, a im bardziej kreatywna gospodyni, tym więcej możliwości. Ja ze swojej strony proponuję te najbardziej powszechne: kapusta z grzybami oraz farsz "ruski".

 

pierogi1

 

Farsz "ruski":

1 kg ziemniaków-ugotować, rozgnieść

1,5 kostki sera białego

2 cebule-posiekać, podsmażyć

sól, pieprz

Składniki połaczyć, póki ziemniaki są jeszcze ciepłe.

 

pierogi2

 

 Farsz z kapusty i grzybów:

grzyby (jakiekolwiek-mogą byc suszone, może byc pieczarka)-posiekać, obsmażyć

kapusta kiszona-posiekać, obgotować

cebula-posiekać, podsmażyć

sól, pieprz

Składniki połączyć.

 

pierogi3

pierogi4

 

 Przepis: (ok. 100 sztuk)

1,2 kg mąki

1 żółtko

ciepła woda (ja dodaję gorącą-powoduje ciągliwość ciasta)

2 płaskie łyżeczki soli, trochę oliwy

 

 Mąkę, żółtko, sól wsypujemy do miski.

Powoli dolewamy wody-mieszamy nożem.

Dodajemy kilka łyżek oliwy.

Zagniatamy.

Potem pozostaje już tylko rozwałkowanie ciasta i wycinanie szklanką, lub innym przyrządem, kółek.

Nakładamy na nie farsz i dokładnie zlepiamy brzegi.

 

pierogi5

 

Te parę godzin pracy naprawdę się opłaca-pierożki można zamrozić i będą jak znalazł na Wigilijna Wieczerzę.

 

pierogi6

 

 

 

 

 

 

poniedziałek, 10 listopada 2008
Schab pieczony w proteście

Schab nadziewany śliwkami,

schab pieczony z morelami,

schab pieczony z ziołami,

schab po warszawsku,

schab po galicyjsku,

schab w bekonowej skórce,

schab pieczony w miodzie,

schab pieczony...

w proteście-oto mój Schab!

Mówimy "Nie" wędlinom ze sklepu...

 

 

 

Schab

 

Schab

 

Wyśmienite polskie wędliny? Jak dla mnie, coś takiego nie istnieje, a do najbardziej wybrednych osób nie należę. Po ostatnich zakupach postawiłam sprawę jasno-wszystko na kanapkę, tylko nie plaster wędliny ze sklepowej półki! Przysmak ten nie kosztował mnie ani dużo czasu, ani dużo pieniedzy. Za to satysfakcji mnóstwo!

 

schab3

 

W ramach mojego protestu, do którego i Was zapraszam, zachęcam do uszlachetnienia domowych kolacji-chociaż raz na jakiś czas. Smak kruchego mięska, zapach majeranku-to nagroda za poświęcenie, może nawet nie godzinki, naszego cennego czasu.

 

schab4

 

Przepis:

1 kg schabu

majeranek, pieprz, sól, oliwa, czosnek, bulion.

Mięso nacieramy przyprawami, oliwą.

Nadziewamy czosnkiem.

Wstawiamy do lodówki na min. 24h.

Obsmażamy.

Wkładamy do naczynia, podlewamy bulionem i

pieczemy w 180 st. C-1 godzinę i 15 minut.

(Co kwadrans polewamy mięso sosem, który sie wytworzy).

Pozostawiamy pieczeń w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia.

Ważne!

Aby pory mięsa ładnie się pozamykały, a co za tym idzie-

aby schab nie był przesuszony-obsmażamy go wstępnie

krótko i dokładnie na dość dużym ogniu.

 

schab5

 

Gwarantuję Wam, że nawet najbardziej przesuszona i najgorzej doprawiona domowa pieczeń będzie smaczniejsza, niż jej koleżanki i koledzy ze sklepowej lodówki.

 

schab6

 

Smacznego!

I życzę udanego protestu!

 

 

 

 

 

 

Liczniki na stonę