Kategorie: Wszystkie | Desery i ciasta | Kolacje | Obiady-inne | Obiady-zupy | Śniadania
RSS
niedziela, 22 listopada 2009
Wuzetka

Wuzetka

 

Tak, a nie inaczej kojarzy mi się to ciasto: zatłoczone ulice powojennej Warszawy, przytulna cukiernia, a w niej para niewinnych, młodych ludzi, spędzających błogie chwile nad filiżanką herbaty... I właśnie wspomniana przeze mnie pyszna Wuzetka, będąca dopełnieniem i świadkiem rodzącego się uczucia...

 

Wuzetka

 

Jako, iż była to moja premiera w tym temacie, pozwoliłam sobie skorzystać z następującego przepisu z blogu Cioccolato Gatto (lekko zmodyfikowany).

Torcik jest uboższy w dżem, ale jak dla mnie doskonały. Nasączenie go alkoholem sprawia, że jest dużo bardziej wyrazisty w smaku. Lekko słodkawa bita śmietana nie daje wrażenia ciężkiego, przesłodzonego kremu.


Przepis (duża forma) :


Biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki tortowej

1 op. budyniu waniliowego

3 łyżki kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

aromat waniliowy

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy po jednym żółtku.

Następnie partiami dosypujemy cukier.

Do masy dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia, budyniem i kakao , mąkę.

Mieszamy mikserem na wolnych obrotach.

Dodajemy aromat.

Wykładamy ciasto do formy. Pieczemy przez ok. 30-35 minut w temp. 180 st. C

Po wystygnięciu biszkopt należy delikatnie przekroić na dwa blaty.


Poncz :

1 szklanka ciepłej wody

1 łyżka soku z cytryny

1,5 łyżki cukru

spirytus (dowolnie)

Składniki połączyć, wymieszać.

Obficie skropić oba blaty ciasta.


Bita śmietana:

750-1000 ml śmietany kremówki 36%

2 łyżeczki żelatyny

2-3 płaskie łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder oraz rozpuszczoną

w kilku łyżkach gorącej wody, żelatynę.

Wymieszać. Śmietaną przełożyć ciasto.


Gotowy torcik można udekorować polewą czekoladową.

Ja osobiście posmarowałam wierzch odrobiną śmietany i posypałam startą czekoladą.


Wuzetka


Zapewne tylu zwolenników Wuzetki, ilu przeciwników. Ja miałam po raz pierwszy przyjemność jej skosztowania i uważam, że połączenie ciemnego biszkopta, bitej śmietany i alkoholowego ponczu jest ... obłędne!



środa, 11 listopada 2009
Karkówka

Karkówka

 

Taki oto sobie jesienny obiadek :)) Karkówka z kaszą gryczaną i surówką z pora i jabłka.

Zależy mi na tym, abyśmy w tym "przeziębieniowym" okresie dostarczali naszym organizmom tego, co najlepsze. O walorach kaszy już wspominałam (gulasz z kaszą); por natomiast zawiera dużo soli mineralnych, w tym wapnia i fosforu. Pod postacią surówki z jabłkiem jest prawdziwą bombą witaminową.

 

Karkówka

 

Przepis :


60 dag karkówki

1 cebula

przyprawa do mięsa wieprzowego

sól, pieprz


Mięso tniemy w cienkie paseczki, doprawiamy, obsmażamy na dość ostrym ogniu.

Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.

Dusimy do momentu aż mięso będzie kruche.

 

Karkówka

 

Prawda jest taka, że jeśli ktoś nie preferuje kaszy gryczanej, a z doświadczenia wiem, że są wśród nas takie osoby, można karkóweczkę podać rownie dobrze z ziemniakami, bądź np. z ryżem, pod warunkiem, że będzie to ryż brązowy. Od ryżu białego różni go to, że jest bogatszy w błonnik i witaminy, które gromadzą się w łusce ziarna.

Decyzja należy do Was!

 

Karkówka

Liczniki na stonę