Kategorie: Wszystkie | Desery i ciasta | Kolacje | Obiady-inne | Obiady-zupy | Śniadania
RSS
niedziela, 29 marca 2009
Pleśniak
Pleśniak


Z dżemem porzeczkowym, wiśniowym, z jabłkami, śliwkami, z wiórkami...!
Ile się naczytałam i nasłuchałam- to wiem tylko ja...
I jako, że tego ciasta nigdy wcześniej nie piekłam osobiście, a nawet nie kojarzę-czy jadłam, to miałam duży problem z tym, na co się ostatecznie zdecydować.
Padło na dżem z czarnej porzeczki. Mus jabłkowy pod cynamonową pierzynką kusił mnie bardzo, ale uznałam, że to zbyt "szarlotkowa" wersja. Troche przerażały mnie sygnały, że ciasto jest baaardzo słodkie, ale stwierdziłam, że trochę więcej słodyczy w życiu nie zaszkodzi :))


Pleśniak
Przepis (średnia forma) :

3 czubate szklanki mąki
1 kostka margaryny
7 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kubek gęstej śmietany 18 %
2 łyżki kakao
1 lub 1,5 szklanki cukru
dżem (owoce)
Mąkę, margarynę, proszek, żółtka, smietanę-posiekać nożem.
Zagnieść ciasto o konsystencji plasteliny.
Podzielić na 3 części.
Do jednej dodać kakao.
Chłodzić w zamrażarniku.
Dno formy (natłuszczonej) wylepić jedną porcją jasnego ciasta.
Przykryć dżemem.
Zetrzeć na tarce ciasto ciemne.
Ubić pianę z białek, stopniowo dodając cukier
( ja pod koniec ubijania dodałam 2 płaskie łyżki proszku budyniowego).
Pianę wyłożyć na ciemne ciasto.
Na wierzch zetrzeć ostatnią porcję ciasta jasnego.
Piec ok. 1 godziny (według mnie ; w przepisie jest 40 min.) w 180 st. C.
Gotowe ciasto jak najbardziej można posypać cukrem pudrem.

Pleśniak

W efekcie otrzymujemy bardzo pyszne, urozmaicone ciasto, które przy użyciu 1 szklanki cukru dodanego tylko do piany, nie jest wcale tak okropnie słodkie, jak mnie wielokrotnie straszono.
Mile się zaskoczyłam :))

Dodam jeszcze tylko, że ciasto powstało z przepisu Malliny z forum CinCin.
czwartek, 05 marca 2009
Kulki rumowe (praliny)
Kulki rumowe
Nie ma to, jak spędzenie popołudnia na lepieniu kulek rumowych... Najlepszy sposób na relaks, jaki znam. I nie ma to, jak spedzęnie wieczoru na jedzeniu tych pysznych, puszystych pralinek :)) Posłużyłam się przepisem z bloga "W mojej kuchni".

Przepis :
100 g masła
100 g cukru pudru
200 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
ok. 4 łyżek rumu
posypka czekoladowa do obtoczenia
Masło dokładnie rozcieramy, przez sitko dosypujemy cukier puder. Mieszamy.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Dodajemy do masła razem z rumem.
Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Formujemy kulki i obtaczamy w posypce.
Ponownie chłodzimy.

Kulki rumowe
środa, 04 marca 2009
Zupa ziemniaczano-pieczarkowa "Czeszka"
Dwa słowa o zupie: "Bardzo subtelna w smaku, godna zaspokoić nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przepis zaczerpnięty z miesięcznika "Ty i Ja". Pochodzi z Pragi czeskiej i został wielokrotnie wypóbowany"-cytuję Seniorkę z forum CinCin. Dzisiejszy obiad powstał na bazie jej przepisu :) Zupa wyśmienita, w mojej wersji nie do końca przetarta, gdyż nie przepadam za kremami.

Przepis :

40 dag ziemniaków
pęczek włoszczyzny (wskazany większy kawałek selera)
1,5 litra rosołu drobiowego
15 dag małych, jędrnych pieczarek
1 surowe żółtko
3-4 łyżki śmietanki
łyżka masła
szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz
Ziemnieki i włoszczyznę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Wszystko zalewamy rosołem i gotujemy 30 minut.
(Ewentualnie przecieramy przez sito).
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, dusimy na maśle.
Dodajemy do zupy.
Całość doprawiamy gałką, solą oraz pieprzem.
Bezpośrednio przed podaniem dodajemy żółtko rozmieszane ze śmietanką.
(Na tym etapie zupy nie wolno juz gotować).
Można posypać natką pietruszki.



Dodam tylko, że "Czeszka" to nazwa mojego autorstwa ;))
Liczniki na stonę