Kategorie: Wszystkie | Desery i ciasta | Kolacje | Obiady-inne | Obiady-zupy | Śniadania
RSS
czwartek, 28 sierpnia 2008
Deserek Mojego Dzieciństwa...

... i nie tylko dzieciństwa, ale również mojego autorstwa.

 

Deser

 

Jak byłam małą dziewczynką, to wymyśliłam sobie taki przysmak. Banany zalewałam gęstą śmietaną i posypywałam to nesquickiem. I jeszcze jedna warstwa. Na dzień dzisiejszy, śmietanę zastąpiłam jogurtem naturalnym...

 

Deser

 

Deserek jest pożywny i nawet zdrowy, o co w dzisiejszych czasach dość trudno... W mądrych źródłach wyczytałam, że białko banana wspomaga powstawanie serotoniny-hormonu szczęscia.

 

Deser

 

I faktycznie, zadziałało!

 

Deser


Życzę miłego podjadania!

poniedziałek, 25 sierpnia 2008
Naleśnikarnia

Mąka, mleko, jajko... Tak niewiele potrzeba do szczęścia. Aha! I odpowiednia konsystencja ciasta, a o nią, w moim przypadku, do pewnego momentu było baaardzo trudno... W pewnym momencie mojej kulinarnej kariery, nadszedł przełom!

 

naleśnik1

nalesnik2

nalesnik3

Oto wskazówka dla tych, którzy bez bicia potrafią przyznać się do porażki tego pokroju:

1 szklanka mąki - 1 szklanka mleka - 1 jajko

Oczywiście szczypta soli dla wydobycia tego, co najlepsze i 3 łyżki oleju.Gotowe!

 

nalesnik4

 

 Nadzienie, to już indywidualna sprawa każdego z Nas... Ja uwielbiam biały ser na słodko z rodzynkami...

 

nalesnik5

 

Piękne są te ciemno-brązowe plamki na naleśnikach...

 

 

 

 

sobota, 16 sierpnia 2008
Włoska pizza

 

Romeo i Julia,

krzywa wieża w Pizie,

toskańskie niebo,

słoneczne plaże,

głośny styl bycia,

włoskie wina,

spaghetti

i wreszcie... pizza!

Po prostu, słoneczna Italia!

Najprościej-zamówić pizzę z dostawą do domu. Najfajniej-wybrać się do jakiejś porządnej włoskiej restauracji i przy kieliszku wina miło spędzić czas. Bardzo dużą przyjemność sprawia mi jednak "tworzenie" pizzy w mojej kuchni. Do czego i Was zachęcam! Piękny zapach rekompensuje ewentualny trud jej wykonania.

Przepis (na blachę piekarnikową) :
30-35 dag mąki
20 dag drożdży
200 ml wody
2 łyżki oliwy
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli



Połowę wody lekko podgrzewamy.
Dodajemy drożdże, cukier , mieszamy.
Usypujemy kopczyk z mąki,
robimy wgłębienie, wlewamy drożdże.
Mieszamy.
Wlewamy resztę wody, oliwę, sól. Zagniatamy ciasto rękami.
Gdy stanie się gładkie i elastyczne, formujemy kulę.
Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia (ok. 30-40 min.)
Ciasto równomiernie rozkładamy na dnie blachy (wysmarowanej oliwą).
Omijając brzeg, układamy składniki pizzy:
pomidory z puszki (bądź koncentrat pomidorowy)
cebulę (podsmażoną)
pieczarki (podsmażone)
wędlinę
zioła (przyprawę do pizzy)
ser.

pizza1
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220st. C na ok. 15-20 min.
pizz3

Chrupiące ciasto, rozlany ser i mozaika kolorów! Oprócz tych podstawowych składników,
dodajcie do pizzy wszystko to, co przyjdzie Wam na myśl-od oliwek począwszy,
na szpinaku i wędzonym łososiu skończywszy. A możeby tak... pizza "pełnia szczęścia"?...
Życzę udanej zabawy!

piątek, 15 sierpnia 2008
Pan Chleb i jego sesja zdjęciowa.

 

Chęć poczucia tego cudownego zapachu zwyciężyła...I tym razem stanęło właśnie na Chlebie. Dlaczegoby nie spróbować?.. Niech serniki pieką się każdego innego dnia, ale nie dzisiaj! To była premiera w tym temacie. Próba, ale generalna, bo na następny dzień Mąż z tego Chleba zażyczył sobie kanapki do pracy.. Przepis-najprostszy z możliwych. Rezultat-wprost nieoczekiwany.. Zapach godny najcieplejszej, wiejskiej kuchni.Chcę, aby taki właśnie był mój Dom...

 


Chleb
Chleb
Przepis ( na jedną, małą keksówkę ):

2,5 dag drożdży
1 szklanka ciepłej wody
40 dag mąki pszennej
1 łyżka oleju
1/2 łyżki soli
olej do natłuszczenia blachy
Drożdże rozprowadzamy w miseczce z wodą.
Dodajemy, mieszając, większą część mąki.
Przykrywamy ściereczką na pół godziny do wyrośnięcia.
Dodajemy olej i sól.
Zagniatamy ciasto, dosypując pozostałą mąkę.
Wyrabiamy ciasto.
Formujemy bochenek lub przekładamy ciasto do foremki.
Ponownie nakrywamy ściereczką i odkładmy na pół godziny w ciepłe miejsce.
Pieczemy w temperaturze 190-200st. C ok. godziny.


Chleb
Do ciasta można dodać po łyżce przypraw, tj. majeranek, kminek, tymianek. Oczywiście, również mile widziane ziarna, przede wszystkim słonecznik.

Chleb

Chleb

To chyba najprostszy przepis na chleb, z jakim się w życiu spotkałam. Polecam wszystkim Paniom, chociażby tak... dla zabicia czasu...Naprawdę warto!

Liczniki na stonę