Kategorie: Wszystkie | Desery i ciasta | Kolacje | Obiady-inne | Obiady-zupy | Śniadania
RSS
poniedziałek, 22 września 2008
Mmmm...uffinka...

I mamy prawie jesień! Od tej pory wieczory będą coraz dłuuuższe i coraz zimniejsze... Oto przemiły sposób na ich spędzenie: kubek gorącego kakao i ciepła, waniliowa Muffinka... W towarzystwie tych państwa, niezbędny okaże się już tylko  milutki pled i słodki kociak do pogłaskania. Oto główna bohaterka jesiennego wieczoru:

 

muffinka1

 

Nasza Muffinka wywodzi się z XIX-wiecznej Anglii. Jednak w owych czasach podobna była do racucha. Jakiś czas później oszalała na jej punkcie caaała Ameryka! Tam nadano jej ksztalt babeczki. Prawda, że we dwie tworzą piekny duet?

 

 muffinka2

 

Przepis:

250 g mąki

75 g cukru

1 łyżka cukru waniliowego

1/2 łyżeczki sody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

75 g masła

200 ml mleka

1 jajko

1 laska  wanilii

 W jednej misce łączymy składniki suche,

w drugiej mokre, w tym rozpuszczone masło.

Składniki mokre wlewamy do suchych.

Delikatnie mieszamy.

Dodajemy nasionka z wnetrza laski wanilii.

Mieszamy.

Rozlewamy do foremek.

Pieczemy w temp. 200 st. C przez ok. 15-20 min.

 

muffinka3

 

Coś bardzo pysznego i coś bardzo miłego... Zaproście Muffinki do swojego domu ;)

 

muffinka4

 

 

 

piątek, 19 września 2008
Francuskie sakieweczki

... lub raczej sakiewki z ciasta francuskiego i na dodatek z kremem czekoladowym.

 

Sakiewki

 

Ani mi się śni, zdradzać Wam, czy to ciasto francuskie robione było w kuchni, czy po prostu kupione w sklepie... Mogę Wam zdradzić natomiast, że  naprawdę warto poświęcić czas na stworzenie tych ciasteczek, bo smak kremu rozpływającego się w ustach w towarzystwie pysznego, pulchnego ciasta jest tego wart. Jednak trzeba przygotować sie na wałkowanie...

 

 

Przepis:

25 dag masła

25 dag mąki

ok. 1 szkanki wody

szczypta soli

Z przesianej mąki, z soli i wody wyrabiamy niezbyt gęste ciasto,

owijamy w folię, odkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1/2 cm.

Schłodzone masło kroimy na plastry

i układamy na cieście.

Wszystko zwijamy "w kopertę".

Wałkujemy.

Jeszcze raz składamy i ponownie wałkujemy.

Czynności te powtarzamy 4 razy.

Schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę.

Znowu wałkujemy i składamy-5 razy i chłodzimy.

Wałkujemy, składamy i chłodzimy ...

Im więcej, tym lepiej.

Z gotowego ciasta bardzo ostrym nożem

wykrajamy prostokąty,

na które kładziemy po łyżeczce kremu

czekoladowego.

Zwijamy po przekątnej, tworząc sakiewki.

Każdą sztukę smarujemy żółtkiem rozmąconym z wodą.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym nawet do 220 st. C.

 

 

Cały sekret tkwi w dużej ilości dobrej jakości tłuszczu, wałkowaniu i pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze.

 

 

Tylko się nie zniechęcajcie! Przypominam, że gotowe ciasto można kupić w sklepie! To zrobione własnoręcznie jest oczywiście smaczniejsze..., ale jeśli potrzebne jest coś na deser, a nie coś do zrobienia... to się nie wahajcie!

 

 

niedziela, 07 września 2008
Maliny-skarby lata...
Malinowe

Czy wiecie o tym, że swego czasu maliny były białe? Rzymskie podanie głosi, że Jowisz, będąc dzieckiem, chciał krzykiem zdenerwować kapłanów bogini urodzaju-Kybele. Nimfa Ida, chcąc uspokoić małego, karmiła go malinami. Schylając się po kolejne owoce, ostry kolec krzaka ukłuł ją w pierś i kropla krwi zabarwiła owoc na czerwono.

Malinowe

 

Oto przepis na ciasto, które osłodzi nam ostatnie dni lata...


Biszkopt  (duża forma) :

6 jaj
1 szklanka mąki tortowej
1 budyń waniliowy
1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
aromat waniliowy

Ubijamy pianę z białek. Dodajemy po jednym żółtku.
Dosypujemy cukier.
Gdy masa będzie jednolita, dodajemy mąkę z proszkiem i budyniem.
Mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C
Pieczemy ok. 30 min.
Gdy biszkopt jest już ostudzony, należy przekroić go na pół.

Masa:

jogurt naturalny 400g
dwie czerwone galaretki
maliny
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody.
Ostudzone, miksujemy z jogurtem.
Dodajemy owoce.
Wykładamy na spód biszkopta.
Przykrywamy górną częścią ciasta.

Malinowe
Malinowe

Z tego przepisu powstaje coś naprawdę kuszącego...

Malinowe

Jesień nadchodzi wielkimi krokami... Maliny odchodzą w cień. Pora na śliwki...

Liczniki na stonę