Kategorie: Wszystkie | Desery i ciasta | Kolacje | Obiady-inne | Obiady-zupy | Śniadania
RSS
niedziela, 18 stycznia 2009
Sernik na zimno "Biała Dama"
Sernik na zimno
I tak oto w Smaku Domu wreszcie pojawił się serniczek na zimno. "Wreszcie", bo to jedna z najsmaczniejszych rzeczy pod słońcem i z całą pewnością wielu z Was się ze mną zgodzi. Nie dość, że smaczny, to jeszcze prosty i szybki w przygotowaniu. Tylko z tego pośpiechu nie zapomnijcie potrzymać go w lodówce.. ;)

Sernik na zimno
Przepis (tortownica 26cm):

ok. 450g serka homogenizowanego waniliowego
400g śmietany 36%
2 płaskie łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
biszkopty na spód
owoce
galaretka- 1 lub 2 opakowania
Serek ucieramy z cukrem pudrem.
Ubijamy kremówkę.
Łączymy ją z serkiem.
Do powstałej masy wlewamy
rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami i
zalewamy je gotową masą.
Na wierzch układamy owoce.
Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny.
Następnie zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką.

Sernik na zimno
Po kilku godzinach chłodzenia, Biała Dama jest gotowa na przyjęcie gości ;))
czwartek, 15 stycznia 2009
Kapuśniak z wiejską kiełbasą
Zimowy Festiwal Zupy
Na Zimowym Festiwalu Zupy zagościł u mnie kapuśniak z wiejską kiełbasą.

Kapuśniak
I od razu takie skojarzenie nasuwa mi się na myśl: mróz, śnieg, przytulna chata, powrót ze spaceru po górskiej okolicy, grube, wełniane skarpety, miska gorącego kapuśniaku w dłoniach... Aż się robi cieplej na sercu...
Tak, tak, moi Drodzy! To wcale nie jest takie trudne do zrealizowania! Ok, górska okolica to już przywilej tych, którzy tamtejsze tereny zamieszkują. A sprawa śniegu i mrozu-faktycznie trzeba sobie zasłużyć! Obawiam się, że o ile mróz może jeszcze zaszczypać w nos i w uszy np. na północy Naszego kraju, o tyle śnieg należy się już chyba tylko Góralom ;)
Ale przytulną chatę zastąpić może z pewnością domek każdego z Nas; grube skarpety na nogi, ciepły koc, a kapuśniak to już prozaiczna sprawa.Tu problemem może być jedynie znalezienie prawdziwej wiejskiej kiełbasy, ale z powodzeniem może ją zastapić słynna "zwyczajna" :))

Kapuśniak
Przepis:

35 dag kapusty kiszonej
kiełbasa podwędzana (ilość dowolna)
marchew x2
pietruszka x1
seler
ziemniaki
ziele angielskie, lisć laurowy, vegeta
Obrane warzywa kroimy w kostkę, wkładamy do garnka,
zalewamy wodą.
Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz vegetę.
Po ok. 10 minutach wkładamy do wywaru posiekaną i
odciśniętą z soku kiszoną kapustę.
Kiełbaski kroimy na małe kawałki, obsmażamy na patelni.
Do zupy warto też dodać kawałki kiełbasy o długości 5-6 cm.
Wszystko razem gotujemy na małym ogniu
aż wszystkie składniki będą miękkie.

Kapuśniak
Festiwal ZupFestiwal Zup
niedziela, 04 stycznia 2009
Ciasteczka kakaowe
 
Cóż innego można robić w styczniowy wieczór jak nie... piec ciasteczka? Po tym całym szaleństwie piernikowo-gingerbreadowym przyszedł czas na coś małego, słodkiego i bardzo kakaowego. 
 
 
ck1
 
 
 Ciastka są z przepisu Anusiaczka z forum CinCin.
 
Przeglądając moją kolekcję foremek, zdecydowałam się na gwiazdki. Nie jestem niestety w posiadaniu takich pięknych płatków śniegu, a szkoda, bo może zaklęłabym trochę tą naszą zimę...
 
 
 Przepis:
 
12,5 dag masła
 7,5 dag cukru pudru
1 jajko
5 ml olejku migdałowego
20 dag mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
 
Miękkie  masło ucieramy z cukrem pudrem do białości.
Dodajemy jajko i aromat. Ucieramy.
Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao.
2/3 powstałego proszku stopniowo dodajemy do masy tłuszczowej.
Dosypujemy resztę  mąki i zagniatamy.
Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Wałkujemy. Wycinamy ciasteczka.
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem: 8-10 minut w temp. 175 st. C
Po wystudzeniu można nałożyć polewę lub lukier.
 
 
 
ck2
 
 
A jednak, dzisiejsza noc będzie chyba należała do tych zimniejszych! A i śniegu gdzieniegdzie może nie zabraknąć...Trzymajcie sie ciepło!
środa, 31 grudnia 2008
Pasta rybna
2009
 
 
Gdy Nowy Rok cyfrę zmienia
wszyscy wszystkim ślą życzenia.
Przy tej pięknej sposobności
życzę Wam zdrowia, szczęścia i miłości!
 
Szczęśliwego Nowego Roku 2009
oraz mnóstwa radości w kuchni!
 
życzy evelvas
 

 
Moi Drodzy, tak swoją drogą ciekawość mnie zżera, ilu z Was będzie się dzisiaj bawiło na Sylwestrowych balach, a ilu z Was powita Nowy Rok w swoim zaciszu, bądź nie-zaciszu domowym...? Pokusiłabym się nawet o małą ankietę w komentarzach, ale przecież wszystkie piękne panie szykują się już do wyjścia, a panowie przystępują z nogi na nogę ;) Więc komu byłoby wziąć w niej udział...? ;)
Ja akurat należę do tych z zacisza.
"Menu" było więc niezbędne, bo noc długa. I oto na pierwszym planie

 

kanapki z moją ulubioną pasta rybną:

 

2009a

 

 

Przepis:

jajka ugotowane na twardo (x3)

ogórki konserwowe (x3)

szprotki w sosie pomidorowym (x2)

czerwona cebula (x1)

 

 Ilość składników to oczywiście dość indywidualna sprawa. Z tego przepisu spokojnie najedzą się dwie osoby, więc to taki przepis na "Sylwestra we Dwoje", jakiego zresztą w tym roku ja preferuję... ;) To bardzo fajna propozycja podania kanapek, które zwykle w czasie imprezy gdzieś tam się zawsze przewijają na stole.

Życzę smacznego i... szampańskiej zabawy!

 

 
niedziela, 28 grudnia 2008
Krokiety świąteczne
krokiety0
Takie oto małe aniołki uśmiechają sie do mnie z choinki. Każdy z nich trzyma w rączkach jakiś inny przedmiot, a wsród tych przedmiotów znajdują się skrzypce, gołąbek, harfa, trąbka i serduszko. Jakoś tak nam raźniej w czasie Świąt z tą brygadą aniołków na choince i choćbym wymyśliła nie wiem jak nowoczesną kreację dla świątecznego drzewka, aniołki zawsze będą miały na niej swoje miejsce! Grunt to tradycja!


krokiety1
Krokiety z kapustą i grzybami gościły na naszym świątecznym stole po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. To bardzo fajne danie, tak często przygotowywane przeze mnie na obiad, doskonale zdało swoją rolę "dwunastej potrawy wigilijnej". A co najważniejsze, przy tej ogromnej ilości pracy w kuchni-są bardzo wdzięczne w przygotowaniu-farsz (ja preferuję taki, jak do pierogów) można zrobić dużo wcześniej, a potem to już tylko kwestia posmażenia naleśników.

krokiety2
Pamiętajcie, że aby sprawniej szło zawijanie krokietów-naleśniki muszą być ciepłe-wtedy są najbardziej elastyczne. Kolejnym krokiem jest obtoczenie ich w jajku i w bułce tartej, i obsmażenie na patelni.

Gotowe!

krokiety3
sobota, 27 grudnia 2008
Moja uroczysta "Izaura"
izaura1
 
 
 W sercach wszystkich ludzi
budzi się nadzieja i radość.
Tą radością pragnę sie z Wami podzielić,
życząc wielu łask od Bożego Dzieciątka
Niech ono będzie dla Was źródłem głębokiej wiary
i gorącej miłości.
Niech Jezus narodzi się w Waszych sercach,
a jego miłosć niech Was przemienia
i napełnia pokojem.
 
 Najlepszego po Świętach!
 
 
izaura2
 
 

To ciasto zawsze gości na moim uroczystym stole. Jasno-ciemne fale zwiastują jakiś ważny moment, czy to powitanie Nowego Roku, czy Święta Bożego Narodzenia. Tak już się w moim domku przyjęło, że jak sie coś zaczyna dziać, to pada magiczne słowo "Izaura". Kakao i biały ser wkraczają do kuchni i działamy! Prawda jest taka, że łaskawy ser podczas pieczenia powinien się z ciemnym ciastem zamienić miejscami, ale jak widać-nie miał na to tym razem zbyt dużej ochoty... Jeżeli ktoś z Was zna tajemnicę "zamiany miejsc", to będę wdzięczna za wskazówki, bo będąc z Wami szczerą przyznam, że różnie z tym u nas bywa...

 
 
izaura3
 
 
 Przepis (średnia forma):
 
Ciasto:
20 dag margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
4 łyżki wody
4 jajka
1 szklanka mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
 
Masa serowa:
70 dag sera trzykrotnie mielonego
1/2 kostki masła 
4 jajka
1 szklanka cukru
 
Margarynę kroimy na kawałki, wkładamy do rondla wraz z
cukrem, kakao i cukrem waniliowym.
 Wlewamy 5 łyżek wody i gotujemy 5 minut.
Studzimy.
 Mieszamy z żółtkami.
 Odlewamy pół szklanki masy, a resztę mieszamy z mąką i z proszkiem,
a potem z ubitą na sztywno pianą z białek.
 Masło na masę serową ucieramy z cukrem na puch.
Dodajemy stopniowo jajka i ser.
Wykładamy ciasto do formy i rozkładamy na nim masę serową.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 1 godzinę.
Wystudzone ciasto polewamy odłożoną masą kakaową.
 
 
 
izaura4
sobota, 29 listopada 2008
Weekend korzenny 28.11-30.11.2008
 
 

W tym wpisie ja i moje Gingerbread (Hearts), wg przepisu Tatter z forum CinCin ,bierzemy udział w Weekendzie Korzennym 

Nie obyło się oczywiście bez użycia dużej ilości imbiru, gałki muszkatołowej oraz cynamonu, wszak to Weekend Korzenny. Z całą pewnością nie jestem odosobniona w uwielbieniu dla tych aromatów. Kojarzą się z ciepłem domowego ogniska, z dzieciństwem, z kuchnią babci.. Z tych startych "korzeni" połączonych z mąką, tluszczem, cukrem i żółtkami powstało elastyczne ciasto, które uformowane w wałek leżakowało w lodówce 2 godziny.

 

 gb1
 
Po wałkowaniu i wykrawaniu serduszek przyszedł czas na pieczenie:
 
 
gb2
 
gb3
 
Na efekty nie trzeba długo czekać:
 
 
gb4
 
 
Przepis :
 350g mąki
150g miałkiego cukru
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
130g masła 
po 2 łyżeczki imbiru i cynamonu
ja dodałam szczyptę gałki muszkatołowej
2 roztrzepane żółtka
 4 łyżki syropu klonowego lub golden syrup
 
Mąkę przesiewamy z sodą, solą i przyprawami.
Dodajemy posiekane masło.
Następnie dosypujemy cukier, dolewamy syrop i żółtka.
Wyrabiamy ciasto.
Zawijamy w folię i chłodzimy min. 30 minut.
Wałkujemy i wykrajamy kształty.
Pieczemy w 180 st. C przez 10 minut.
 
 
gb5
 
 

Po zjedzeniu porcji tych ciastek dosłownie drapie w gardle. Swój ostry smak i zapach imbir zawdzięcza dużej ilości olejków eterycznych. Jest rośliną leczniczą-dobrze wpływa na żołądek, wzmacnia odporność, łagodzi mdłości, poprawia krążenie, rozgrzewając tym samym nasz organizm. Ponoć kąpiel z plasterkami imbiru daje zniewalające efekty... I wreszcie mój ukochany cynamon! Jest jedną z najstarszych przypraw Cejlonu. Ma cudowny słodko-gorzki aromat. Jest wspaniałym dodatkiem do deserów, zwłaszcza tych z jabłkiem w składzie. Próbowaliście kiedyś kawy z odrobiną cynamonu? Jeśli nie, to spróbujcie, póki Weekend Korzenny trwa! 

 

gb6
 
 
Ten Weekend Korzenny ma dla mnie jeszcze jedną wielką zaletę-jest zwiastunem Świąt Bożego Narodzenia; jest preludium do tych wszystkich wspaniałych potraw i wypieków, jest początkiem miliona lampek choinkowych, jest wstępem do grudniowych wieczorów-najcieplejszych wieczorów roku...
 
gb7

niedziela, 23 listopada 2008
Pierożki

W 2003 roku po raz pierwszy odbył się konkurs kulinarny "Polskie danie dla Europy". I zgadnijcie, która polska potrawa zwyciężyła? Otóż bohaterowie mojego wpisu-pierożki! Jednak najbardziej zaskakujący jest fakt, że ich ojczyzną są Chiny. Pomysł nadzianego farszem ciasta dotarł do nas przez Rosję. Według mnie, najfajniejsza w pierogach jest różnorodność-farsze nie mają końca, a im bardziej kreatywna gospodyni, tym więcej możliwości. Ja ze swojej strony proponuję te najbardziej powszechne: kapusta z grzybami oraz farsz "ruski".

 

pierogi1

 

Farsz "ruski":

1 kg ziemniaków-ugotować, rozgnieść

1,5 kostki sera białego

2 cebule-posiekać, podsmażyć

sól, pieprz

Składniki połaczyć, póki ziemniaki są jeszcze ciepłe.

 

pierogi2

 

 Farsz z kapusty i grzybów:

grzyby (jakiekolwiek-mogą byc suszone, może byc pieczarka)-posiekać, obsmażyć

kapusta kiszona-posiekać, obgotować

cebula-posiekać, podsmażyć

sól, pieprz

Składniki połączyć.

 

pierogi3

pierogi4

 

 Przepis: (ok. 100 sztuk)

1,2 kg mąki

1 żółtko

ciepła woda (ja dodaję gorącą-powoduje ciągliwość ciasta)

2 płaskie łyżeczki soli, trochę oliwy

 

 Mąkę, żółtko, sól wsypujemy do miski.

Powoli dolewamy wody-mieszamy nożem.

Dodajemy kilka łyżek oliwy.

Zagniatamy.

Potem pozostaje już tylko rozwałkowanie ciasta i wycinanie szklanką, lub innym przyrządem, kółek.

Nakładamy na nie farsz i dokładnie zlepiamy brzegi.

 

pierogi5

 

Te parę godzin pracy naprawdę się opłaca-pierożki można zamrozić i będą jak znalazł na Wigilijna Wieczerzę.

 

pierogi6

 

 

 

 

 

 

poniedziałek, 10 listopada 2008
Schab pieczony w proteście

Schab nadziewany śliwkami,

schab pieczony z morelami,

schab pieczony z ziołami,

schab po warszawsku,

schab po galicyjsku,

schab w bekonowej skórce,

schab pieczony w miodzie,

schab pieczony...

w proteście-oto mój Schab!

Mówimy "Nie" wędlinom ze sklepu...

 

 

 

Schab

 

Schab

 

Wyśmienite polskie wędliny? Jak dla mnie, coś takiego nie istnieje, a do najbardziej wybrednych osób nie należę. Po ostatnich zakupach postawiłam sprawę jasno-wszystko na kanapkę, tylko nie plaster wędliny ze sklepowej półki! Przysmak ten nie kosztował mnie ani dużo czasu, ani dużo pieniedzy. Za to satysfakcji mnóstwo!

 

schab3

 

W ramach mojego protestu, do którego i Was zapraszam, zachęcam do uszlachetnienia domowych kolacji-chociaż raz na jakiś czas. Smak kruchego mięska, zapach majeranku-to nagroda za poświęcenie, może nawet nie godzinki, naszego cennego czasu.

 

schab4

 

Przepis:

1 kg schabu

majeranek, pieprz, sól, oliwa, czosnek, bulion.

Mięso nacieramy przyprawami, oliwą.

Nadziewamy czosnkiem.

Wstawiamy do lodówki na min. 24h.

Obsmażamy.

Wkładamy do naczynia, podlewamy bulionem i

pieczemy w 180 st. C-1 godzinę i 15 minut.

(Co kwadrans polewamy mięso sosem, który sie wytworzy).

Pozostawiamy pieczeń w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia.

Ważne!

Aby pory mięsa ładnie się pozamykały, a co za tym idzie-

aby schab nie był przesuszony-obsmażamy go wstępnie

krótko i dokładnie na dość dużym ogniu.

 

schab5

 

Gwarantuję Wam, że nawet najbardziej przesuszona i najgorzej doprawiona domowa pieczeń będzie smaczniejsza, niż jej koleżanki i koledzy ze sklepowej lodówki.

 

schab6

 

Smacznego!

I życzę udanego protestu!

 

 

 

 

 

 

niedziela, 19 października 2008
Ciasto "Dojrzałe owoce"

Spadła gruszka do fartuszka,

a za gruszką dwa jabłuszka

a śliweczka spaść nie chciała,

bo śliweczka nie dojrzała...

 

Śliwkowo-gruszkowe

Nie będziemy się oszukiwać-nie lubię ani śliwek, ani gruszek. Jednak, skuszona efektem, jaki został osiągnięty w jednym z programów telewizyjnych, postanowiłam zakupić potrzebne owocki i upiekłam...

 

Śliwkowo-gruszkowe

 

Przepis (średnia forma):

Ciasto :

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 jajka

1/2 kostki masła

3 łyżki oliwy

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

Owoce:

20-30 dag wydrylowanych śliwek

4 obrane, pozbawione gniazd nasiennych gruszki

po 3 łyżki cukru i wody

Kruszonka :

15 dag mąki

10 dag cukru

10 dag masła

1 łyżka cukru waniliowego

szczypta soli

Pieczenie zaczynamy od zrobienia kruszonki,

gdyż wymaga ona leżakowania w zamrażalniku.

Łączymy składniki, wyrabiamy ciasto, chłodzimy.

Cukier i cukier waniliowy ucieramy z masłem.

Stopniowo dodajemy jajka, oliwę i śmietanę.

Dosypujemy mąkę przesianą z

proszkiem do pieczenia i miksujemy.

W garnku o szerokim dnie układamy wydrylowane śliwki.

Zalewamy wodą z cukrem,

stawiamy na ogniu i chwilę gotujemy.
Dodajemy gruszki.
Podgrzewamy kilka minut.

Ciasto przekładamy do formy natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą.

Owoce odsączamy i wykładamy na ciasto.
Zimną kruszonkę ścieramy na tarce na ciasto.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Pieczemy ok.1 godziny.

Śliwkowo-gruszkowe

 

Jak widać na załączonym obrazku, powstał bardzo fajny, aromatyczny wypiek. Gruszki w kolorze miodu pięknie wkomponowały sie w śliwkowo sliwkowe śliwki... Świetne połączenie bajecznie miękkich owoców i puszystego ciasta.

 

Śliwkowo-gruszkowe

 

Pamiętajmy o tym, że jedzenie śliwek ma bardzo dobroczynne skutki. Ponoć ułatwiają przyswajanie wiedzy i działają rozweselająco!

 

Śliwkowo-gruszkowe

 

 

 

 

 

Liczniki na stonę