Kategorie: Wszystkie | Desery i ciasta | Kolacje | Obiady-inne | Obiady-zupy | Śniadania
RSS
niedziela, 17 stycznia 2010
Bułeczki śniadaniowe

Bułeczki

 

Był chleb, są bułki...  Prawdziwe domostwo :))

Pomijając wspaniały zapach, znowu unoszący się w kuchni, zachwyciło mnie to, że bułeczki są tak cudnie chrupiące. Nie wiem, czy to kwestia składników, czy po prostu tak mi sie szczęśliwie upiekły, ale jestem zachwycona. To takie prawdziwe, dawne bułki, nie mające nic wspólnego z dzisiejszymi, "sklepowymi" kajzerkami. Z masełkiem smakują wprost obłędnie!

Na przepis natrafiłam na blogu "Moje wypieki" :))


Przepis (ok. 12 sztuk) :


1 i 1/4 szklanki letniego mleka

7 g suchych drożdży

1 łyżka cukru

1 jajko

2 łyżki roztopionego masła

3/4 łyżeczki soli

3 i 3/4 szklanki mąki pszennej

roztopione masło (ok. 2 łyżek) do posmarowania


Mleko lekko podgrzać, jajko roztrzepać.

Drożdże suche wymoieszać z mąką.

Masło roztopić.

Wszystkie składniki wyrabiać razem w naczynie przez ok. 5 minut.

Przykryć ściereczką i zostawić w cieple do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić.

Formować bułeczki, układać na blaszcze wyłożonej papierem lub obsypanej mąką.

Przykryć i odstawić na 30 minut.

Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem.

Piec w temp. 190 st. C przez 15-20 minut.

 

 

Bułeczki

Bułeczki

 

Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo. Na samym początku wyręczył mnie mój pospolity robot, który tylko połączył składniki w jedną całość. Następnie zabrałam się do zagniatania ciasta i jako, że jest to ciasto drożdżowe, poszło bardzo sprawnie (nie cierpię zagniatania ciasta kruchego, brr...).

 

Bułeczki

 

Bułeczki

linia3

 

Oto mój Chleb, od którego wszystko się zaczęło... :))

 

Chleb

 

*Autor animacji*

poniedziałek, 25 sierpnia 2008
Naleśnikarnia

Mąka, mleko, jajko... Tak niewiele potrzeba do szczęścia. Aha! I odpowiednia konsystencja ciasta, a o nią, w moim przypadku, do pewnego momentu było baaardzo trudno... W pewnym momencie mojej kulinarnej kariery, nadszedł przełom!

 

naleśnik1

nalesnik2

nalesnik3

Oto wskazówka dla tych, którzy bez bicia potrafią przyznać się do porażki tego pokroju:

1 szklanka mąki - 1 szklanka mleka - 1 jajko

Oczywiście szczypta soli dla wydobycia tego, co najlepsze i 3 łyżki oleju.Gotowe!

 

nalesnik4

 

 Nadzienie, to już indywidualna sprawa każdego z Nas... Ja uwielbiam biały ser na słodko z rodzynkami...

 

nalesnik5

 

Piękne są te ciemno-brązowe plamki na naleśnikach...

 

 

 

 

piątek, 15 sierpnia 2008
Pan Chleb i jego sesja zdjęciowa.

 

Chęć poczucia tego cudownego zapachu zwyciężyła...I tym razem stanęło właśnie na Chlebie. Dlaczegoby nie spróbować?.. Niech serniki pieką się każdego innego dnia, ale nie dzisiaj! To była premiera w tym temacie. Próba, ale generalna, bo na następny dzień Mąż z tego Chleba zażyczył sobie kanapki do pracy.. Przepis-najprostszy z możliwych. Rezultat-wprost nieoczekiwany.. Zapach godny najcieplejszej, wiejskiej kuchni.Chcę, aby taki właśnie był mój Dom...

 


Chleb
Chleb
Przepis ( na jedną, małą keksówkę ):

2,5 dag drożdży
1 szklanka ciepłej wody
40 dag mąki pszennej
1 łyżka oleju
1/2 łyżki soli
olej do natłuszczenia blachy
Drożdże rozprowadzamy w miseczce z wodą.
Dodajemy, mieszając, większą część mąki.
Przykrywamy ściereczką na pół godziny do wyrośnięcia.
Dodajemy olej i sól.
Zagniatamy ciasto, dosypując pozostałą mąkę.
Wyrabiamy ciasto.
Formujemy bochenek lub przekładamy ciasto do foremki.
Ponownie nakrywamy ściereczką i odkładmy na pół godziny w ciepłe miejsce.
Pieczemy w temperaturze 190-200st. C ok. godziny.


Chleb
Do ciasta można dodać po łyżce przypraw, tj. majeranek, kminek, tymianek. Oczywiście, również mile widziane ziarna, przede wszystkim słonecznik.

Chleb

Chleb

To chyba najprostszy przepis na chleb, z jakim się w życiu spotkałam. Polecam wszystkim Paniom, chociażby tak... dla zabicia czasu...Naprawdę warto!

Liczniki na stonę