Kategorie: Wszystkie | Desery i ciasta | Kolacje | Obiady-inne | Obiady-zupy | Śniadania
RSS
środa, 11 listopada 2009
Karkówka

Karkówka

 

Taki oto sobie jesienny obiadek :)) Karkówka z kaszą gryczaną i surówką z pora i jabłka.

Zależy mi na tym, abyśmy w tym "przeziębieniowym" okresie dostarczali naszym organizmom tego, co najlepsze. O walorach kaszy już wspominałam (gulasz z kaszą); por natomiast zawiera dużo soli mineralnych, w tym wapnia i fosforu. Pod postacią surówki z jabłkiem jest prawdziwą bombą witaminową.

 

Karkówka

 

Przepis :


60 dag karkówki

1 cebula

przyprawa do mięsa wieprzowego

sól, pieprz


Mięso tniemy w cienkie paseczki, doprawiamy, obsmażamy na dość ostrym ogniu.

Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.

Dusimy do momentu aż mięso będzie kruche.

 

Karkówka

 

Prawda jest taka, że jeśli ktoś nie preferuje kaszy gryczanej, a z doświadczenia wiem, że są wśród nas takie osoby, można karkóweczkę podać rownie dobrze z ziemniakami, bądź np. z ryżem, pod warunkiem, że będzie to ryż brązowy. Od ryżu białego różni go to, że jest bogatszy w błonnik i witaminy, które gromadzą się w łusce ziarna.

Decyzja należy do Was!

 

Karkówka

niedziela, 30 sierpnia 2009
Placki ziemniaczane

 

Placki ziemniaczane

 

Witam po wakacjach!

Kto powiedział, że latem mamy więcej czasu na gotowanie? Ten, kto nie korzysta z uroków pory roku, na którą tak długo czekamy. Ja akurat mam to szczęście, że mieszkam nad samym morzem i spacer na plażę zajmuje mi zaledwie pół godziny, także wakacje trwają u mnie tyle, ile się da :)) Ciepło myślę o wszystkich tych, którzy mieszkają gdzieś w głębi kraju i nad morzem spędzają zaledwie 2, 3 tygodnie w roku. Ale, jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :)) Ci z południa mają np. góry, których bardzo im zazdroszczę!

I choć to już schyłek lata i dosłownie przedostatni dzień wakacji, to ja jeszcze odpoczywam. W związku z tym, obiad dzisiaj niezbyt ambitny-placuszki ziemniaczane! Ambicja ambicją, ale to połączenie ziemniaka, cebulki i świeżej, gęstej śmietany doprawdy zasługuje na to, żeby o nim wspomnieć. Także plecaki w ruch, placki w rękę i witaj szkoło! ;))

 

Przepis :


1-1,5 kg ziemniaków

1-2 cebule

1-2 jajka

mąka (tyle, żeby uzyskać dość zwarta masę)

sól, pieprz, można dodać zioła

gęsta śmietana


Ziemniaki ścieramy na średnich oczkach tarki.

Odciskamy sok.

Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pozostałe składniki.

Mieszamy.

Kładziemy łyżką porcje na rozgrzany olej.

 

Placki ziemniaczane

 

Placki ziemniaczane

 

 

Placki ziemniaczane

 

Wspomnę jeszcze tylko, że w moim rodzinnym domu placki ziemniaczane były zawsze bez cebulki-czyli na słodko, posypane cukrem. Odkąd jestem "na swoim"-plackom zawsze towarzyszy cebula i kleks gęstej śmietany, a to za sprawą mojego Męża :*

 

Placki ziemniaczane

 

 

xxx

Bonus :)

Moje*Pelargonie*2009

motylek

 

Pelargonie09

Pelargonie09

*Autor animacji*

piątek, 12 czerwca 2009
De volaille

De volaille

 

Nie wiem dlaczego, ale te roladki z piersi kurczaka zawsze kojarzą mi się z mnóstwem pracy... I dlatego też, tak rzadko serwuję je na obiad. A szkoda! Bo pracy przy nich nie więcej niż przy osławionych kotletach mielonych, a smak soczystego filecika z płynnym masełkiem jest wprost obłędny! Do tego, jak widać na załączonym obrazku :) są wyjątkowo efektowne. Osobiście zdecydowałam sie dodać do nich plaster żółtego sera. Z paseczkiem schłodzonego śmietankowego masła (są tacy, którzy preferują specjalnie przygotowane w tym celu masło smakowe), szczyptą soli i pieprzu, szczelnie owinięty w różowe piersiątko ser zyskał na wyglądzie po krótkiej obróbce na patelni.

De volaille w złotej panierce prezentują się i smakują wyśmienicie!

 

Przepis :

filety z kurczaka

ser żółty

masło (plus ewentualne dodatki)

sól, pieprz

jajko, mąka, bułka tarta


Filety dokładnie rozbijamy

(im cieńsze będą na brzegach, tym dokładniej się skleją).

Solimy, pieprzymy.

Kładziemy plaster sera i kawałek schłodzonego masła.

Delikatnie, dość ciasno-zawijamy.

Roladkę obtaczamy w mące, w roztrzepanym jajku,

w bułce tartej.

Smażymy na patelni.

 

 

De volaille

 

Dla mnie osobiście najważniejsze było to, aby w roli przypraw wystapiła tylko sól i świeżo zmielony pieprz. Mieszankom do drobiu tym razem powiedziałam stanowcze "nie". Dlaczego? A kto to wie... :))


De volaille podane zostały z pieczonymi ziemniakami oraz mizerią.

Oto ziemniaczki na chwilę przed włożeniem do pieca-polane marynatą z oliwy, soli i tymianku. Po ok. 1 godzinie w 200 st. C były gotowe.

 

De volaille

sobota, 30 maja 2009
Leczo węgierskie

Leczo

 

I byłoby w stu procentach "węgierskie", gdyby nie fakt, że dodałam moje ukochane pieczarki... Bezlitosna Wikipedia głosi, że Leczo węgierskie to potrawa, która składa się z pomidorów, cebuli i papryki, duszonych... coś tam, coś tam... i doprawionych papryką w proszku. Często dodaje się do niego kiełbasę, co niniejszym uczyniłam ;)) I ryż, w celu zagęszczenia potrawy. Moje leczo nie wymagało zagęszczania, więc w nagrodę dorzuciłam kilka sztuk pieczarek ;))

 

Przepis :


kiełbaski

pomidor (x2)

papryka (x2)

cebula (x2)

pieczarki

1 słoik koncentratu pomidorowego

zioła prowansalskie, papryka w proszku, pieprz, sól

 

Leczo

Leczo

Leczo

Leczo

 

Kiełbaski pokrojone w pólplasterki obsmażamy.

Papryki, cebule, pieczarki-kroimy w kostkę.

Pomidory obieramy ze skórki i również kroimy.

Wszystko dusimy w garnku.

Dodajemy kiełbaskę.

Jak składniki będą miękkie (nie rozgotowane!),

dodajemy koncentrat.

Doprawiamy.

 

Leczo

niedziela, 22 lutego 2009
Gulasz z łopatki
Gulasz
Tradycyjny gulasz to gulasz węgierski. Gotowany na bazie mięsa wołowego, cebuli i papryki w proszku. Świeża papryka, pomidory i czosnek są częstymi dodatkami do przepisu podstawowego. Nosi osławioną nazwę Pörkölt.
Ale w ramach modyfikacji przepisu można wołowinę zastąpić cielęciną, kurczakiem lub wieprzowiną. I ja właśnie tego dokonałam. Jak sam tytuł głosi, użyłam wyśmienitej w smaku i bardzo wdzięcznej w obróbce-łopatki. Zrezygnowałam również z dodawania papryki, gdyż tą "węgierską" wersję przygotowuję na wyjatkowe okazje. A na dziś typowy, szybki, polski gulasz z mięsno-cebulowym sosem. Pycha!

Gulasz
Przepis :

1 kg mięsa z łopatki wieprzowej
cebula x2
przyprawa do gulaszu
liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu
(marchew x2)
Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące, obsmażamy na patelni na dość dużym ogniu.
Przekładamy do garnka, dodajemy niezbyt drobno pokrojoną cebulę
(im więcej cebuli, tym sos będzie gęściejszy).
Podlewamy szklanką rosołku warzywnego.
(dodajemy pokrojoną w kostkę marchew).
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz przyprawę.
Dusimy ok. 1 godzin.
Podajemy z kaszą gryczaną lub na inny ulubiony sposób.

Gulasz
Podany z kaszą gryczaną jest w szczególności godny polecenia. Kasza zawiera dużo cennego białka, witaminy: B1 i PP oraz jest bogata w związki mineralne, tj. żelazo, wapń, fosfor, potas i miedź.
niedziela, 28 grudnia 2008
Krokiety świąteczne
krokiety0
Takie oto małe aniołki uśmiechają sie do mnie z choinki. Każdy z nich trzyma w rączkach jakiś inny przedmiot, a wsród tych przedmiotów znajdują się skrzypce, gołąbek, harfa, trąbka i serduszko. Jakoś tak nam raźniej w czasie Świąt z tą brygadą aniołków na choince i choćbym wymyśliła nie wiem jak nowoczesną kreację dla świątecznego drzewka, aniołki zawsze będą miały na niej swoje miejsce! Grunt to tradycja!


krokiety1
Krokiety z kapustą i grzybami gościły na naszym świątecznym stole po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. To bardzo fajne danie, tak często przygotowywane przeze mnie na obiad, doskonale zdało swoją rolę "dwunastej potrawy wigilijnej". A co najważniejsze, przy tej ogromnej ilości pracy w kuchni-są bardzo wdzięczne w przygotowaniu-farsz (ja preferuję taki, jak do pierogów) można zrobić dużo wcześniej, a potem to już tylko kwestia posmażenia naleśników.

krokiety2
Pamiętajcie, że aby sprawniej szło zawijanie krokietów-naleśniki muszą być ciepłe-wtedy są najbardziej elastyczne. Kolejnym krokiem jest obtoczenie ich w jajku i w bułce tartej, i obsmażenie na patelni.

Gotowe!

krokiety3
niedziela, 23 listopada 2008
Pierożki

W 2003 roku po raz pierwszy odbył się konkurs kulinarny "Polskie danie dla Europy". I zgadnijcie, która polska potrawa zwyciężyła? Otóż bohaterowie mojego wpisu-pierożki! Jednak najbardziej zaskakujący jest fakt, że ich ojczyzną są Chiny. Pomysł nadzianego farszem ciasta dotarł do nas przez Rosję. Według mnie, najfajniejsza w pierogach jest różnorodność-farsze nie mają końca, a im bardziej kreatywna gospodyni, tym więcej możliwości. Ja ze swojej strony proponuję te najbardziej powszechne: kapusta z grzybami oraz farsz "ruski".

 

pierogi1

 

Farsz "ruski":

1 kg ziemniaków-ugotować, rozgnieść

1,5 kostki sera białego

2 cebule-posiekać, podsmażyć

sól, pieprz

Składniki połaczyć, póki ziemniaki są jeszcze ciepłe.

 

pierogi2

 

 Farsz z kapusty i grzybów:

grzyby (jakiekolwiek-mogą byc suszone, może byc pieczarka)-posiekać, obsmażyć

kapusta kiszona-posiekać, obgotować

cebula-posiekać, podsmażyć

sól, pieprz

Składniki połączyć.

 

pierogi3

pierogi4

 

 Przepis: (ok. 100 sztuk)

1,2 kg mąki

1 żółtko

ciepła woda (ja dodaję gorącą-powoduje ciągliwość ciasta)

2 płaskie łyżeczki soli, trochę oliwy

 

 Mąkę, żółtko, sól wsypujemy do miski.

Powoli dolewamy wody-mieszamy nożem.

Dodajemy kilka łyżek oliwy.

Zagniatamy.

Potem pozostaje już tylko rozwałkowanie ciasta i wycinanie szklanką, lub innym przyrządem, kółek.

Nakładamy na nie farsz i dokładnie zlepiamy brzegi.

 

pierogi5

 

Te parę godzin pracy naprawdę się opłaca-pierożki można zamrozić i będą jak znalazł na Wigilijna Wieczerzę.

 

pierogi6

 

 

 

 

 

 

sobota, 16 sierpnia 2008
Włoska pizza

 

Romeo i Julia,

krzywa wieża w Pizie,

toskańskie niebo,

słoneczne plaże,

głośny styl bycia,

włoskie wina,

spaghetti

i wreszcie... pizza!

Po prostu, słoneczna Italia!

Najprościej-zamówić pizzę z dostawą do domu. Najfajniej-wybrać się do jakiejś porządnej włoskiej restauracji i przy kieliszku wina miło spędzić czas. Bardzo dużą przyjemność sprawia mi jednak "tworzenie" pizzy w mojej kuchni. Do czego i Was zachęcam! Piękny zapach rekompensuje ewentualny trud jej wykonania.

Przepis (na blachę piekarnikową) :
30-35 dag mąki
20 dag drożdży
200 ml wody
2 łyżki oliwy
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli



Połowę wody lekko podgrzewamy.
Dodajemy drożdże, cukier , mieszamy.
Usypujemy kopczyk z mąki,
robimy wgłębienie, wlewamy drożdże.
Mieszamy.
Wlewamy resztę wody, oliwę, sól. Zagniatamy ciasto rękami.
Gdy stanie się gładkie i elastyczne, formujemy kulę.
Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia (ok. 30-40 min.)
Ciasto równomiernie rozkładamy na dnie blachy (wysmarowanej oliwą).
Omijając brzeg, układamy składniki pizzy:
pomidory z puszki (bądź koncentrat pomidorowy)
cebulę (podsmażoną)
pieczarki (podsmażone)
wędlinę
zioła (przyprawę do pizzy)
ser.

pizza1
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220st. C na ok. 15-20 min.
pizz3

Chrupiące ciasto, rozlany ser i mozaika kolorów! Oprócz tych podstawowych składników,
dodajcie do pizzy wszystko to, co przyjdzie Wam na myśl-od oliwek począwszy,
na szpinaku i wędzonym łososiu skończywszy. A możeby tak... pizza "pełnia szczęścia"?...
Życzę udanej zabawy!

Liczniki na stonę