Kategorie: Wszystkie | Desery i ciasta | Kolacje | Obiady-inne | Obiady-zupy | Śniadania
RSS
niedziela, 28 lutego 2010
Ciasto cytrynowe

 

Cytrynowe

 

Zaklinam Wiosnę!!!

Dość już mam zimy! Jeśli jest w pobliżu Ktoś, Komu chlapa i ślizgawica jeszcze się nie znudziły, proszę o powstanie... Sanki, bałwanki-nie mam nic przeciwko, ale nie w marcu! Ups... Póki co, luty jeszcze trwa... ;))

 

Cytrynowe

 

Droga Pani Wiosno, dedykuję Ci moje ciasto cytrynowe, do upieczenia którego zainspirowała mnie moja Mama ;))

Mam nadzieję, że skusisz się na kawałeczek... Jest żółciutkie i puszyste, także warto do nas zajrzeć :) Pogoń jednocześnie tą wstrętną zimę, przez którą nawet normalnych butów na nogi założyć nie można! ;)) I Ci, co mają dziś np. randkę, muszą iść w kaloszach, zamiast w szpilkach :))) Spokojnie, akurat dzisiaj nie jest aż tak tragicznie! :)))

 

Cytrynowe

 

Przepis (tortownica 24cm) :


1 szklanka cukru

2,5 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 kostka masła

6 jajek

1 cytryna (skórka i sok)

1 kieliszek wódki

2 łyżki oleju


Ciepłe masło ucieramy z cukrem.

Dodajemy żółtka, miksujemy.

Dodajemy skórkę otartą z cytryny i sok z niej wyciśnięty.

Do masy dolewamy alkohol, miksujemy.

Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Następnie dolewamy olej.

W osobnym naczyniu ubijamy białka-na sztywno.

Dodajemy do masy i mieszamy łopatką.

Wykładamy ciasto do formy. Pieczemy przez ok. 50 minut w temp. 180 st. C

 

Cytrynowe

niedziela, 03 stycznia 2010
Tort "Cappuccino"

 

 

Ciasto zwane "Wynalazkiem" :)) Wtajemniczeni wiedzą o co chodzi ;))

Nazwa "Tort Cappuccino" powstała na potrzeby tego bloga... Puszysty, kakaowy, naponczowany biszkopt przełożony lekką masą budyniową i jeszcze lżejszą masą "cappuccino"-pyszne! I bardzo proszę, aby nie zniechęcali się Ci, którzy nie preferują kawowych wyrobów (ja do nich należę). Przynajmniej spróbujcie, zwłaszcza jeśli zostaniecie poczęstowani :)) Tak było w moim przypadku. Ciasto podano na deser po obiedzie prawie świątecznym i okazało się bardzo duża konkurencją dla, również pysznej, rolady biszkoptowej.

 

 

 

Przepis (duża forma) :


Biszkopt i poncz-z następującego przepisu


Masa budyniowa :

1 budyń śmietankowy

2 łyżki cukru (jeśli nie ma go w budyniu)

62,5 g masła

1,5 szkl. mleka


Część mleka gotujemy.

W pozostałym mieszamy proszek budyniowy z dodatkiem cukru.

Wlewamy do gotującego się mleka.

Studzimy.

Masło ucieramy.

Dodajemy do niego zimny budyń.


Masa "cappuccino" :

ok. 60 g sypkiej kawy cappuccino (np. orzechowe)

2 śmietany "śnieżki"

1 łyżka żelatyny

400 ml mleka


Mleko gotujemy.

Rozpuszczamy w nim kawę.

Studzimy. Chłodzimy w lodówce.

Zimne miksujemy ze "śnieżkami" (ok. 15 minut).

Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody.

Studzimy. Dodajemy do masy.

Dokładnie wymieszana masę wykładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugim.

Chłodzimy w lodówce.

 

 

 

 

niedziela, 06 grudnia 2009
Ciasto z Pysiem

Pysio-ciasto

 

Mikołaju Święty,

dziękuję Ci za prezenty.

Dla złych dzieci-dobre serce,

Dla chytrusów-pełne ręce,

Dla dziewczynek-buzie miłe,

A chłopakom przynieś siłę,

Mamie z tatą-im cierpliwość,

Narzeczonym-wielką miłość,

Pani z klasy-zdrowe nerwy,

Pracusiowi-trochę przerwy,

Tyle tych prezentów było

Ledwie wszystko się zmieściło

Drogo Mikołaju Święty,

Teraz każdy dzieciak uśmiechnięty!

 

Pysio-ciasto

 

Takie oto pyszne ciasto postanowiłam upiec dla mojego Mikołaja :))

Nie wiem, czy może ono konkurować z makowcami i piernikami, które teraz zaczynają królować w naszych kuchniach, ale jedno wiem na pewno-ma bardzo oryginalny smak. Masa pysiowo-budyniowo-maślana, pod warunkiem, że nie jest przesłodzona, jest bardzo wdzięcznym dodatkiem do klasycznego biszkopta i bitej śmietany.

 

Pysio-ciasto


Przepis (duża forma) :


Biszkopt-z następującego przepisu


Masa budyniowa:

2 małe soki Kubuś lub Pysio

2 budynie śmietankowe

4 łyżki cukru (jeśli nie ma go w budyniu)

125 g masła


Na soku gotujemy budyń.

Do gorącego dodajemy miękkie masło i mieszamy aż do rozpuszczenia.

Gorącą masą wykładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugim.


Bita śmietana- z następującego przepisu


Wierzch posypujemy wiórkami czekolady.

 

 

Pysio-ciasto

 

I jeszcze najważniejsza informacja-Pysiowe ciasto powstało z następującego przepisu z bloga "Moje słodkie impresje". Pozdrawiam! :)) Również Świętego Mikołaja! ;))

 


 

niedziela, 22 listopada 2009
Wuzetka

Wuzetka

 

Tak, a nie inaczej kojarzy mi się to ciasto: zatłoczone ulice powojennej Warszawy, przytulna cukiernia, a w niej para niewinnych, młodych ludzi, spędzających błogie chwile nad filiżanką herbaty... I właśnie wspomniana przeze mnie pyszna Wuzetka, będąca dopełnieniem i świadkiem rodzącego się uczucia...

 

Wuzetka

 

Jako, iż była to moja premiera w tym temacie, pozwoliłam sobie skorzystać z następującego przepisu z blogu Cioccolato Gatto (lekko zmodyfikowany).

Torcik jest uboższy w dżem, ale jak dla mnie doskonały. Nasączenie go alkoholem sprawia, że jest dużo bardziej wyrazisty w smaku. Lekko słodkawa bita śmietana nie daje wrażenia ciężkiego, przesłodzonego kremu.


Przepis (duża forma) :


Biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki tortowej

1 op. budyniu waniliowego

3 łyżki kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

aromat waniliowy

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy po jednym żółtku.

Następnie partiami dosypujemy cukier.

Do masy dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia, budyniem i kakao , mąkę.

Mieszamy mikserem na wolnych obrotach.

Dodajemy aromat.

Wykładamy ciasto do formy. Pieczemy przez ok. 30-35 minut w temp. 180 st. C

Po wystygnięciu biszkopt należy delikatnie przekroić na dwa blaty.


Poncz :

1 szklanka ciepłej wody

1 łyżka soku z cytryny

1,5 łyżki cukru

spirytus (dowolnie)

Składniki połączyć, wymieszać.

Obficie skropić oba blaty ciasta.


Bita śmietana:

750-1000 ml śmietany kremówki 36%

2 łyżeczki żelatyny

2-3 płaskie łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder oraz rozpuszczoną

w kilku łyżkach gorącej wody, żelatynę.

Wymieszać. Śmietaną przełożyć ciasto.


Gotowy torcik można udekorować polewą czekoladową.

Ja osobiście posmarowałam wierzch odrobiną śmietany i posypałam startą czekoladą.


Wuzetka


Zapewne tylu zwolenników Wuzetki, ilu przeciwników. Ja miałam po raz pierwszy przyjemność jej skosztowania i uważam, że połączenie ciemnego biszkopta, bitej śmietany i alkoholowego ponczu jest ... obłędne!



niedziela, 10 maja 2009
Szarlotka
Szarlotka

 

No i się rozpadało! W związku z tym, spacer przełożony na później... Opalanie buziaka i dotlenianie się musi poczekać ;) 
Prawdą oczywistą jest, że "kiedy pada deszcz, dzieci się nudzą", więc obrałam kierunek-kuchnia. Jabłek u nas zawsze pod dostatkiem, cynamon w słoiku szczelnie zamknięty..

Trochę mąki (50dag) na stolnicę, schłodzona Kasia w kosteczkę i siekamy! Jedno jajo, drugie, trzecie i oddzielamy białeczko od żółtka. Z białkami każdy robi co chce, ale żółtka bezwzględnie trafiają do tego, co wysiekane na stole! Teraz już tylko dokładamy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli i połowę z 3/4 szklanki cukru. Mieszamy! Zagniatamy! W moim przypadku, rzadko kiedy (tym razem na szczęście sie udało!), ta czynność obywa się bez dodania łyżki kwaśnej śmietany... ;( Ale każda Super-Gospodyni wie, że robić tego nie wolno! I radzą sobie Kobity jakoś! ;) 
Chłodzimy!

 

Szarlotka
Dalej!
Tortownica (26cm) już przygotowana. Kilogram jabłuszek ze skórki dawno obrany, starty na tarce o grubych oczkach, wymieszany z cynamonem i cukrem, czeka w miseczce.
Blaszkę wylepiamy połową ciasta, które chłodzi się w lodówce. Piecyk juz się nagrzewa. Jak nam zapika 200 st. C, wkładamy spód i podpiekamy 6 minut. Następnie przykrywamy go jabłkami. Ścieramy na tarce resztę ciasta. Pieczemy!


Szarlotka
45 minut szybko mija i wyciągamy z piekarnika pięknie pachnącą, złotą szarlotkę!
Kątem oka widzę, że zza chmur wychodzi słońce :)
niedziela, 29 marca 2009
Pleśniak
Pleśniak


Z dżemem porzeczkowym, wiśniowym, z jabłkami, śliwkami, z wiórkami...!
Ile się naczytałam i nasłuchałam- to wiem tylko ja...
I jako, że tego ciasta nigdy wcześniej nie piekłam osobiście, a nawet nie kojarzę-czy jadłam, to miałam duży problem z tym, na co się ostatecznie zdecydować.
Padło na dżem z czarnej porzeczki. Mus jabłkowy pod cynamonową pierzynką kusił mnie bardzo, ale uznałam, że to zbyt "szarlotkowa" wersja. Troche przerażały mnie sygnały, że ciasto jest baaardzo słodkie, ale stwierdziłam, że trochę więcej słodyczy w życiu nie zaszkodzi :))


Pleśniak
Przepis (średnia forma) :

3 czubate szklanki mąki
1 kostka margaryny
7 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kubek gęstej śmietany 18 %
2 łyżki kakao
1 lub 1,5 szklanki cukru
dżem (owoce)
Mąkę, margarynę, proszek, żółtka, smietanę-posiekać nożem.
Zagnieść ciasto o konsystencji plasteliny.
Podzielić na 3 części.
Do jednej dodać kakao.
Chłodzić w zamrażarniku.
Dno formy (natłuszczonej) wylepić jedną porcją jasnego ciasta.
Przykryć dżemem.
Zetrzeć na tarce ciasto ciemne.
Ubić pianę z białek, stopniowo dodając cukier
( ja pod koniec ubijania dodałam 2 płaskie łyżki proszku budyniowego).
Pianę wyłożyć na ciemne ciasto.
Na wierzch zetrzeć ostatnią porcję ciasta jasnego.
Piec ok. 1 godziny (według mnie ; w przepisie jest 40 min.) w 180 st. C.
Gotowe ciasto jak najbardziej można posypać cukrem pudrem.

Pleśniak

W efekcie otrzymujemy bardzo pyszne, urozmaicone ciasto, które przy użyciu 1 szklanki cukru dodanego tylko do piany, nie jest wcale tak okropnie słodkie, jak mnie wielokrotnie straszono.
Mile się zaskoczyłam :))

Dodam jeszcze tylko, że ciasto powstało z przepisu Malliny z forum CinCin.
czwartek, 05 marca 2009
Kulki rumowe (praliny)
Kulki rumowe
Nie ma to, jak spędzenie popołudnia na lepieniu kulek rumowych... Najlepszy sposób na relaks, jaki znam. I nie ma to, jak spedzęnie wieczoru na jedzeniu tych pysznych, puszystych pralinek :)) Posłużyłam się przepisem z bloga "W mojej kuchni".

Przepis :
100 g masła
100 g cukru pudru
200 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
ok. 4 łyżek rumu
posypka czekoladowa do obtoczenia
Masło dokładnie rozcieramy, przez sitko dosypujemy cukier puder. Mieszamy.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Dodajemy do masła razem z rumem.
Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Formujemy kulki i obtaczamy w posypce.
Ponownie chłodzimy.

Kulki rumowe
sobota, 21 lutego 2009
Murzynek
Murzynek


Najszybsze ciasto, jakie znam :))  A jednocześnie bardzo smaczne. I pierwsze, jakie upiekłam będąc "na swoim"! Nie licząc pieczenia, przygotowanie masy zajmuje mniej czasu niż bieg do cukierni. Paniom, które posłużą się "samodzielnym" mikserem wystarczy doprawdy tylko wrzucić składniki do miski, no i potem przelać ciasto do foremki... Ale cóż to w porównaniu z ubijaniem, ucieraniem, zagniataniem, przekładaniem... A propos przekładania-to oczywiście najprostsza forma tego wypieku (o to chodziło...). Z powodzeniem można podzielić gotowe ciacho na dwie części i przełożyć dżemem bądź kremem. Ja w kolejnym wydaniu zamierzam nasączyć je alkoholem.

Murzynek
Murzynek
Przepis (keksówka):
2 szklanki mąki
1 szklanki cukru
1 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
3 jajka
1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
1 opakowanie cukru waniliowego
Wszystkie składniki łączymy w misce (można nawet nie używać miksera).
Masę przelewamy do keksówki.
Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Murzynek
Murzynek

Jako, że jesteśmy dalekie od używania sklepowych polew do ciast ;)) ,można murzynka uraczyć czekoladką rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Będzie mu na pewno bardzo miło! :))
Działajcie!

sobota, 31 stycznia 2009
Torcik z kaszy manny
Torcik z kaszy manny
Skoro mówiłam i pisałam, że przepis super, to tak jest! Droga Andziu-35, tak, tak, to Twój łaciaty torcik z kaszy manny :)) Tylko, że moje "łatki" zamieniły sie w paski, a-dość trudno dostępną-niebieską galaretkę, siłą rzeczy musiałam zamienić na czerwoną, wcale niekoniecznie komponująca sie z bananem... Jednak chęć zrobienia tego, tak super zapowiadajacego się deseru, zwyciężyła i oto on!

torcik z kaszy manny
Przepis:

ok. 1 litra mleka
8 łyżek kaszy manny
1 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
1 kostka masła
2 łyżki kakao
biszkopty
2 galaretki
(owoce)
Kaszę gotujemy (ja według przepisu na opakowaniu).
Jak podkreśla Andzia-musi być bardzo gęsta ;)
Studzimy.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodajemy po łyżce zimnej kaszy.
Cały czas miksujemy.
Masę dzielimy na dwie części.
Do jednej dodajemy kakao.
Spód tortownicy wykładamy biszkoptami.
Pokrywamy je, w dowoly sposób, uzyskanymi masami.
Można na wierzch wyłożyć owoce.
Zalewamy galaretkami.
Wstawiamy do lodówki.

Torcik z kaszy manny

Tak jak widać i tak jak często się to zdarza, przepis został trochę zmodyfikowany.Jednak sedno sprawy, czyli połączenie biszkoptów, puszystej masy z kaszki manny oraz galaretek, pozostało.
Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i, jak dla mnie, dość oryginalne w smaku-to jego dwie zalety. Trzecia? Skojarzenie z babcinym grysikiem... Ale on był o nieboooo pyszniejszy... Idealnie gładka, kremowa kaszka polana sokiem z truskawek, podana w ten osobliwy sposób...

Torcik super, polecam!
sobota, 24 stycznia 2009
Muffinki czekoladowe z wisienką i Muffinki orzechowe
muffinki

 

"Muffinkowa Sobota" trwa! I oto co się u mnie z tej okazji wykluło ;))

Czekoladowe Muffinki z wisienką:

muffinki
Przepis podstawowy ( na 12 babeczek ) :
a.
1 szklanka i 2 łyżki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
b.
1 jajko
1/2 szklanki mleka
5 łyżek stopionego masła
W tej wersji do składników suchych a. dodajemy łyżeczkę kakao.
W jednej miseczce łączymy składniki suche, w drugiej mokre.
Następnie mokre wlewamy do suchych i krótko mieszamy.
Masą wypełniamy foremki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
Pieczemy 15-20 minut.

Muffinki orzechowe:
muffinki
Przepis podstawowy.
W tej wersji do składników suchych a. dodajemy bardzo drobno posiekane,
a najlepiej zmielone-orzechy.
muffinki


"Muffinkowa Sobota" nie jest jednak dla wielu z Nas premierą w temacie tych wdzięcznych babeczek. Ja na przykład zaczynałam od Muffinek Waniliowych :))


Na koniec tego wpisu pozdrawiam wszystkich uczestników zabawy i wklejam śliczny bannerek:

Muffinki
 
1 , 2
Liczniki na stonę