Wpisy z tagiem: ciasto francuskie

piątek, 19 września 2008
Francuskie sakieweczki

... lub raczej sakiewki z ciasta francuskiego i na dodatek z kremem czekoladowym.

 

Sakiewki

 

Ani mi się śni, zdradzać Wam, czy to ciasto francuskie robione było w kuchni, czy po prostu kupione w sklepie... Mogę Wam zdradzić natomiast, że  naprawdę warto poświęcić czas na stworzenie tych ciasteczek, bo smak kremu rozpływającego się w ustach w towarzystwie pysznego, pulchnego ciasta jest tego wart. Jednak trzeba przygotować sie na wałkowanie...

 

 

Przepis:

25 dag masła

25 dag mąki

ok. 1 szkanki wody

szczypta soli

Z przesianej mąki, z soli i wody wyrabiamy niezbyt gęste ciasto,

owijamy w folię, odkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1/2 cm.

Schłodzone masło kroimy na plastry

i układamy na cieście.

Wszystko zwijamy "w kopertę".

Wałkujemy.

Jeszcze raz składamy i ponownie wałkujemy.

Czynności te powtarzamy 4 razy.

Schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę.

Znowu wałkujemy i składamy-5 razy i chłodzimy.

Wałkujemy, składamy i chłodzimy ...

Im więcej, tym lepiej.

Z gotowego ciasta bardzo ostrym nożem

wykrajamy prostokąty,

na które kładziemy po łyżeczce kremu

czekoladowego.

Zwijamy po przekątnej, tworząc sakiewki.

Każdą sztukę smarujemy żółtkiem rozmąconym z wodą.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym nawet do 220 st. C.

 

 

Cały sekret tkwi w dużej ilości dobrej jakości tłuszczu, wałkowaniu i pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze.

 

 

Tylko się nie zniechęcajcie! Przypominam, że gotowe ciasto można kupić w sklepie! To zrobione własnoręcznie jest oczywiście smaczniejsze..., ale jeśli potrzebne jest coś na deser, a nie coś do zrobienia... to się nie wahajcie!

 

 

Liczniki na stonę