Wpisy z tagiem: piana z białek

niedziela, 28 lutego 2010
Ciasto cytrynowe

 

Cytrynowe

 

Zaklinam Wiosnę!!!

Dość już mam zimy! Jeśli jest w pobliżu Ktoś, Komu chlapa i ślizgawica jeszcze się nie znudziły, proszę o powstanie... Sanki, bałwanki-nie mam nic przeciwko, ale nie w marcu! Ups... Póki co, luty jeszcze trwa... ;))

 

Cytrynowe

 

Droga Pani Wiosno, dedykuję Ci moje ciasto cytrynowe, do upieczenia którego zainspirowała mnie moja Mama ;))

Mam nadzieję, że skusisz się na kawałeczek... Jest żółciutkie i puszyste, także warto do nas zajrzeć :) Pogoń jednocześnie tą wstrętną zimę, przez którą nawet normalnych butów na nogi założyć nie można! ;)) I Ci, co mają dziś np. randkę, muszą iść w kaloszach, zamiast w szpilkach :))) Spokojnie, akurat dzisiaj nie jest aż tak tragicznie! :)))

 

Cytrynowe

 

Przepis (tortownica 24cm) :


1 szklanka cukru

2,5 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 kostka masła

6 jajek

1 cytryna (skórka i sok)

1 kieliszek wódki

2 łyżki oleju


Ciepłe masło ucieramy z cukrem.

Dodajemy żółtka, miksujemy.

Dodajemy skórkę otartą z cytryny i sok z niej wyciśnięty.

Do masy dolewamy alkohol, miksujemy.

Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Następnie dolewamy olej.

W osobnym naczyniu ubijamy białka-na sztywno.

Dodajemy do masy i mieszamy łopatką.

Wykładamy ciasto do formy. Pieczemy przez ok. 50 minut w temp. 180 st. C

 

Cytrynowe

niedziela, 29 marca 2009
Pleśniak
Pleśniak


Z dżemem porzeczkowym, wiśniowym, z jabłkami, śliwkami, z wiórkami...!
Ile się naczytałam i nasłuchałam- to wiem tylko ja...
I jako, że tego ciasta nigdy wcześniej nie piekłam osobiście, a nawet nie kojarzę-czy jadłam, to miałam duży problem z tym, na co się ostatecznie zdecydować.
Padło na dżem z czarnej porzeczki. Mus jabłkowy pod cynamonową pierzynką kusił mnie bardzo, ale uznałam, że to zbyt "szarlotkowa" wersja. Troche przerażały mnie sygnały, że ciasto jest baaardzo słodkie, ale stwierdziłam, że trochę więcej słodyczy w życiu nie zaszkodzi :))


Pleśniak
Przepis (średnia forma) :

3 czubate szklanki mąki
1 kostka margaryny
7 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kubek gęstej śmietany 18 %
2 łyżki kakao
1 lub 1,5 szklanki cukru
dżem (owoce)
Mąkę, margarynę, proszek, żółtka, smietanę-posiekać nożem.
Zagnieść ciasto o konsystencji plasteliny.
Podzielić na 3 części.
Do jednej dodać kakao.
Chłodzić w zamrażarniku.
Dno formy (natłuszczonej) wylepić jedną porcją jasnego ciasta.
Przykryć dżemem.
Zetrzeć na tarce ciasto ciemne.
Ubić pianę z białek, stopniowo dodając cukier
( ja pod koniec ubijania dodałam 2 płaskie łyżki proszku budyniowego).
Pianę wyłożyć na ciemne ciasto.
Na wierzch zetrzeć ostatnią porcję ciasta jasnego.
Piec ok. 1 godziny (według mnie ; w przepisie jest 40 min.) w 180 st. C.
Gotowe ciasto jak najbardziej można posypać cukrem pudrem.

Pleśniak

W efekcie otrzymujemy bardzo pyszne, urozmaicone ciasto, które przy użyciu 1 szklanki cukru dodanego tylko do piany, nie jest wcale tak okropnie słodkie, jak mnie wielokrotnie straszono.
Mile się zaskoczyłam :))

Dodam jeszcze tylko, że ciasto powstało z przepisu Malliny z forum CinCin.
niedziela, 07 września 2008
Maliny-skarby lata...
Malinowe

Czy wiecie o tym, że swego czasu maliny były białe? Rzymskie podanie głosi, że Jowisz, będąc dzieckiem, chciał krzykiem zdenerwować kapłanów bogini urodzaju-Kybele. Nimfa Ida, chcąc uspokoić małego, karmiła go malinami. Schylając się po kolejne owoce, ostry kolec krzaka ukłuł ją w pierś i kropla krwi zabarwiła owoc na czerwono.

Malinowe

 

Oto przepis na ciasto, które osłodzi nam ostatnie dni lata...


Biszkopt  (duża forma) :

6 jaj
1 szklanka mąki tortowej
1 budyń waniliowy
1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
aromat waniliowy

Ubijamy pianę z białek. Dodajemy po jednym żółtku.
Dosypujemy cukier.
Gdy masa będzie jednolita, dodajemy mąkę z proszkiem i budyniem.
Mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C
Pieczemy ok. 30 min.
Gdy biszkopt jest już ostudzony, należy przekroić go na pół.

Masa:

jogurt naturalny 400g
dwie czerwone galaretki
maliny
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody.
Ostudzone, miksujemy z jogurtem.
Dodajemy owoce.
Wykładamy na spód biszkopta.
Przykrywamy górną częścią ciasta.

Malinowe
Malinowe

Z tego przepisu powstaje coś naprawdę kuszącego...

Malinowe

Jesień nadchodzi wielkimi krokami... Maliny odchodzą w cień. Pora na śliwki...

Liczniki na stonę